The effect of computer assisted language learning on learners' achievement on the TOEFL exam
Bilgisayar destekli dil öğretiminin TOEFL sınavında öğrenci başarı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 161446
  2. Yazar: FERİT KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TOEFL, geleneksel öğretim, bilgisayar destekli dil öğretimi vu, TOEFL, traditional instruction, computer-assisted language learning
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz BİLGİSAYAR DESTEKLİ DİL ÖĞRENİMİNİN, TOEFL SINAVINDA ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Kılıçkaya, Ferit Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Gölge Seferoğlu Temmuz 2005, 123 sayfa Bu çalışma, bilgisayar destekli dil öğretiminin lisans öğrencilerinin TOEFL sınavında başarısı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışma, yarı-deneysel araştırma olarak tasarlanmış ve iki değişken üzerinde durulmuştur: bilgisayar destekli dil öğretimi ve geleneksel öğretim yöntemleri. Araştırmanın katılımcıları, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yabancı Diller Eğitimi Bölümü ikinci sınıf öğrencilerinden oluşan 34 kişilik gruptur. Katılımcılar, deney ve kontrol gruplarına, yansız olarak atanmışlardır. Deney (üç erkek ve 14 bayan öğrenci) ve kontrol grublan (iki erkek ve 15 bayan öğrenci), dil laboratuvarının sunduğu imkan ölçüsünde on yedi katılımcıdan oluşturulmuştur. viDeney grubundaki katılımcılar, bölümün dil laboratuarında bilgisayar destekli dil öğretimi yöntemiyle çalışmışlardır. Kontrol grubundaki katılımcılar ise geleneksel öğretim yöntemiyle eğitim görmüşlerdir. Örneklem her bir grupta 17 kişi olmak üzere toplam 34 katılımcıdan oluşmuştur. Eğitim, her bir grup için 8 hafta ve her hafta 3 saat olarak planlanmıştır. Eğitimin ilk haftasında, her iki gruba da öntest uygulanmış ve çalışma, sontest ile sonlandınlmıştır. Ayrıca, deney grubundaki kalımcılarla bilgisayar destekli dil öğretimi konusunda görüşme yapılmıştır. Öntest ve sontest sonuçlan, istatistiksel olarak incelenmiştir. Deney grubuyla yapılan görüşmeler, içerik analizine tabii tutulmuştur. Bu çalışma şunu göstermiştir: Deney ve kontrol gruplarının dilbilgisi bölümünde ve ayrıca genel puanlarında istatistikî yönden manidar farka rastlanılmamıştır. Ancak, okuma ve dinleme bölümlerinde istatistiki olarak manidar fark bulunmuştur. Deney grubundaki katılımcılar, bilgisayar destekli dil öğretimini kayda değer bulmuşlardır. Ancak, bu katılımcılar, bilgisayar destekli dil öğretiminin tek basma kullanılması yerine, özellikle dinleme yeteneğinin geliştirildiği sınıflara dahil edilmesini yönünde fikir beyan etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF COMPUTER-ASSISTED LANGUAGE LEARNING ON LEARNERS' ACHIEVEMENT ON THE TOEFL EXAM Kılıçkaya, Ferit M. A., Department of English Language Education Supervisor : Assist. Prof. Dr. Gölge Seferoğlu July 2005, 123 pages This study aimed to explore the effect of computer-assisted language learning (CALL) on the sophomore undergraduate students' success on the TOEFL exam. The study was designed as quasi-experimental research and two variables were focused on: Computer-assisted language learning and traditional instruction. Participants were 34 sophomore students in EFL department in Middle East Technical University. The participants were randomly assigned to the experimental and control groups using a table of random numbers. Experimental (three males and fourteen females) and control groups (two males and fifteen females) consisted of 17 participants iveach since the language laboratory for experimental group could accommodate that number. Experimental group was taught using computer-assisted instruction in a language laboratory while the control group was taught using a traditional method of instruction in a traditional classroom setting. The sample consisted of 17 participants in each group. The training lasted for 8 weeks and the same instructor met the groups three hours each week. During the first week a pre-test was given to both groups and a post-test was given at the end of the study. The experimental group participants were also interviewed with regard to CALL. Pre and post-test gain scores were statistically analyzed and the interviews were subjected to content analysis. The results showed that there was no statistically significant difference between the control and experimental groups in overall scores and on the structure section. However, statistically significant differences were found in the scores on the reading and listening sections. The interviews showed that the participants in the experimental group valued computer-assisted language learning. However, it was suggested by the participants that computer-assisted language learning should be incorporated into the regular classes, where especially listening skill is focused on.