Üretim işletmelerinde toplam üretken bakım ve uygulaması
Total productive maintenance in production firms and practise
- Tez No: 161465
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Total Productive Maintenance, TPM, maintenance, efficiency, losses Vlll
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Yapılan uluslararası antlaşmalar ve devletlerin ihracata verdiği destekler sayesinde; işletmeler ürünlerini uluslararası pazarlarda da satmaya başlamışlar, yerel pazarlarda yaşadıkları yoğun rekabeti uluslararası pazarlara taşımışlardır. Gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin ana şartlan olan kaliteli ürün ve ucuz maliyet hedefini yakalamak için işletmeler, üretimdeki tüm kayıpları yok etmeli ve ekipman ve işgücü verimliliklerini maksimize etmelidirler. Toplam Verimli Bakım, üretim işletmelerinde kayıpları yok etmede ve verimliliği arttırmada kullanılan etkili bir yöntemdir. Toplam Verimli Bakım felsefesini sistematik bir biçimde uygulamaya koyan şirketler, ilk aylardan itibaren olumlu sonuçlar alabilmektedirler. Bu aşamada üst yönetimin desteği, çalışanların katılımının sağlanması ve eğitim başarıya ulaşmak için çok önemlidir. Bir yönetim felsefesi olarak benimsenmesi gereken Toplam Verimli Bakım yöntemi ile kayıpları çok büyük oranlarda azaltmak ve verimliliği arttırmak mümkündür. Anahtar Sözcükler : Toplam Verimli Bakım, TVB,' bakım, verimlilik, kayıplar vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With international agreements and the support of the goverments to the firms for exportation, firms started to sell their products also in international markets and carried out the competiton they are in the local markets to the global markets. To catch the goal of good quality products and lower costs, which are the main musts for the firms to compete both in local and international markets, firms should avoid all the losses in production and maximize the efficiency of equipment and labor force. Total Productive Maintenance is an effective method used in avoiding the looses and increasing the efficiency in production firms. The firms that put the Total Productive Maintenance philosophy systematically into practise, takes positive results beginning with the first months of the application. At this point, the support of the upper management, the participation of all the organization and education are very important in the way to the success. With Total Productive Maintenance, which should be accepted as a management philosophy, the looses can be reduced in big ratios and the efficiency can be increased.