Aktif öğrenme yaklaşımının çarpım cetvelinin öğretiminde kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi
The using of active learning strategy in teaching of multiplication table effect of to students achievement
  1. Tez No: 161506
  2. Yazar: ÖZLEM CENK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Çarpım Tablosu Öğretimi, İlköğretim, Matematik Öğretimi. m, Active Learning, Instruction of Multiplication Table, Math Teaching, Primary Education. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMININ ÇARPIM CETVELİNİN ÖĞRETİMİNDE KULLANILMASININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ Özlem CENK Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Murat ALTUN Jüri Üyeleri: DoçJDr. Asude BİLGİN Doç.Dr. Rıdvan EZENTAŞ Bu araştırmanın temel amacı, çarpım cetvelinin öğretiminde aktif öğrenme yaklaşımının kullanımının Öğrenci başarısına etkisini belirlemektir. Araştırmada kontrol grupu, ön ve son test deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturmak amacıyla Bursa İli Yıldırım İlçesi Karapınar İlköğretim Okulu 2-B ve 2-C şubeleri seçilmiştir. Deney grubu 25, kontrol grubu da 25 öğrenciden oluşmuştur. Aktif öğrenme yöntemine uygun olarak hamlanmış ders planları, deney grubunda, ders programında belirlenmiş olan matematik ders saatleri içerisinde uygulanmıştır. Deneysel çalışmalar, haftada 4 saat olan matematik dersinin 2.Sınıf İlköğretim Matematik Programı'nın akışı doğrultusunda Çarpma İşlemi konularına ayrılan 20 ders saati süresince işlenmiştir. Aktif öğrenmenin gereği olarak ders planlarında etkinliklere ağırlıkla yer verilmiştir. Bu aşamada kontrol grubunda geleneksel Öğretime devam edilmiştir. Araştırmanın verilerini elde etmek için her iki gruba, deneysel çalışma sürecinin başında ve sonunda birer matematik başarı testi eş zamanlı uygulanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, matematik dersi çarpım cetvelinin öğretiminde aktif öğrenme yöntemi, geleneksel yöntemle karşılaştırıldığında öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarında olumlu değişmelerin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USÎNG OF ACTIVE LEARNING STRATEGY IN TEACHING OF MULTIPLICATION TABLE EFFECT OF TO STUDENTS ACHIEVEMENT Özlem CENK Uludağ University Social Sciences Institute Primary Department Master Thesis Supervisor: Assoc. Pr. Murat ALTON Jurors: AssocPr. Asude BÎLGÎN Assoc.Pr. Rıdvan EZENTAŞ This study was intended to «investigate the effect of active learning strategy on teaching multiplication table. In this study pretest and posttest experimental research model was used with control group. Class 2/B and 2/C from Bursa, Karapınar Primary School, were choosed as experimental and control groups of the study. Both class 2/C and class 2/B were containing 25 students. In mathematic hours of the experimental group lesson plans prepared in terms of active learning were applied. This application was extended as 20 hours of math classes. According to active learning method a lot of activities were included in plans. At tins stage the control group was contining learning with traditional method. In order to get variables at the begining and at the end of the experimental study, achievement test was applied both of the groups. The research findings showed that the achievement of the experimental group was significantly different from traditional group's achievement at instruction of multiplication table. It was showed that there have been positive devolepments in mathemetical attitude