Avrupa Birliği'nde vergi rekabeti ve Türkiye
Tax competition in the European Union and Turkey
  1. Tez No: 161507
  2. Yazar: HARUN KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRCAN YILDIZ TOKATLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: vergi rekabeti, vergi uyumlaştırması, Kurumlar Vergisi, doğrudan yabancı yatırımlar, Avrupa Birliği, tax competition, tax harmonization, corporate tax, foreign direct investments, European Union
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma vergi rekabeti ile ilgili literatürü gözden geçirmekte ve Avrupa Birliği 'nde Kurumlar Vergisi sisteminde uyumlaştırma gereklerini incelemektedir. Analiz, Avrupa Birliği 'nde Kurumlar Vergisi alanında uyumlaştırma tartışmalarına yönelik vergi rekabeti literatüründen çıkarımlar içermektedir. Avrupa Birliği'nde ekonomik bütünleşme geliştikçe üye ülkelerin vergi sistemleri arasındaki etkileşimin de önemi artmaktadır. Üye ülke vergi politikaları diğer üye ülkeler üzerinde dışsal etkilere sahip olabilir. Bu etkiler ciddi duruma gelebilir çünkü bütün üye ülkelerde vergi (ve harcama) sistemleri ekonomik etkinlikler üzerinde etraflı bir tesire sahiptir. Çalışmanın sonuçlarından biri, Avrupa Birliği ülkelerinin Kurumlar Vergisi alanında bir uyumlaştırmada kazançlı çıkacağı yönündedir. Çalışmanın diğer bir sonucu da Türkiye perspektifindedir. Buna göre Kurumlar Vergisi sistemi alanında Avrupa Birliği ile rekabete girişmek Türkiye açısından yararlı olabilir. Bu aynı zamanda doğrudan yabancı yatırımları çekmenin de bir yoludur. Son olarak, araştırmamız gelecekte çeşitli açılardan genişletilebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the tax competition literature and surveys harmonization requirements for a corporate tax system in the European Union. The analysis concludes the implications of the tax competition literature for the debate on EU corporate tax harmonization. As economic integration within European Union progresses, the interactions between the tax systems of the Member States are of growing importance. Member States tax policies can have externality effects on other Member States. The effects should be taken seriously because in all Member States, tax (and expenditure) systems pervasively influence economic activities. One result of our study is that the EU countries would be winners from tax harmonization on corporate tax system. An other result of our study suggests that, in the Turkey perspective, to compete with European Union on corporate tax system could be beneficial for Turkey. This is also a way to tempt the foreign direct investments. At last, our research could be extended in a variety of ways in the future.