Bilgisayar destekli fen bilgisi öğretiminde yazılı metin ve animasyonlara uygulanan mekansal konumlandırma yaklaşımlarının (ekranda ayırma, ekrenda bütünleştirme) bilişsel yük açısından karşılaştırılması
A comparing the spatial positioning approaches (separated on sreen, integrated on screen) applied on written text and animations according to cognitive load in the process of computer-based science instruction
  1. Tez No: 161520
  2. Yazar: ZEYNEL KABLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜNİRE ERDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Multimedia, Dual Coding, Cognitive Load, Instructional Material, Cognitive Theory of Multimedia Learning m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, bilgisayar destekli öğretim sürecinde yazılı metin ve animasyonlara uygulanan değişik sunu yaklaşımları arasında öğrenme düzeyi, öğrenme süresi ve öğretim verimliliği açısından fark olup olmadığım belirlemektir. Dolayısıyla farklı tasarım yaklaşımlarına dayanan iki tür öğretim materyalinin etkisi bilişsel yük bakış açısıyla karşılaştırılmıştır. Bu yaklaşımların birine dayalı olarak yazılı metin ve ilgili animasyonlar bilgisayar ekranı üzerinde ayrı mekanlarda sunulmuştur. Diğer yaklaşıma dayalı olarak ise sözü edilen bilgi kaynaklan ekran üzerinde mekansal yakınlık oluşturacak biçimde bütünleştirilmiştir. Araştırmada deneysel yöntem kullanılmış ve 7.sınıf fen bilgisi dersine devam eden 84 öğrenciyle çalışılmıştır. Araştırma sonucunda yazılı metin ve animasyonların mekansal olarak bütünleştirme yaklaşımının öğrencinin sarf etmesi gereken zihinsel çabayı azalttığı ve öğrenmeye yarar sağladığı belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler. Çoklu Ortam, İkili Kodlama, Bilişsel Yük, Öğretim Materyali, Çoklu Ortam Öğrenmeleri Bilişsel Modeli ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the research is determining the differences between various presentation approaches applied on written text and animations in the process of computer-based instruction according to learning level, learning period and instructional efficiency. Consequently, the effect of two kinds of instructional materials, which are based on different concept approaches, are compared from a cognitive load point of view. In the first approach written texts and related animations are presented at different parts of the computer screen with respect to one of these approaches. As for the other approach, the mentioned information sources are brought together on the screen. An experimental method is used in this study where 84 7th grade students who were attending science classes are taken into account. At the end of the research, it is determined that the approach of integrating the written texts and animations on screen reduces the required use of mental effort, increases the learning level and thus is more efficient for instruction.