Bilgisayar destekli fen ve teknoloji öğretiminin öğrencilerin ?yaşamımızı etkileyen manyetizma? ünitesindeki akademik başarılarına, tutumlarına ve bilimsel düşünme becerilerine etkisi
The effect of the computer-assisted science and tecnology instruction to students? success, science attitudes and scientific thinking skills in effecting our life magnetism unit
- Tez No: 244449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN TEZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Eğitim Teknolojisi, Science and Technology Education, Computer Assisted Education, Education Technology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bilgisayar ve bilişim teknolojileri, eğitim-öğretimde ve değişik alanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Eğitim öğretimin her kademesinde bilgisayarın yeri tartışmasız çok büyüktür. Fen Bilimleri eğitiminde ve eğitimin diğer alanlardaki kullanımlarında da başarıyı olumlu yönde etkilediği, bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Araştırma, 2007- 2008 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde Ahmet Sezer İlköğretim Okulundaki 8. sınıfta öğrenim gören toplam 110 (55 deney, 55 kontrol) öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma ön test- son test kontrol gruplu model uygulanmış deneysel bir çalışmadır. Deney ve kontrol grupları belirlenmeden önce bütün sınıflara araştırmacı tarafından hazırlanan ön test uygulanmış ve çıkan sonuçlara göre ön test puanları çok yakın olan sınıflar seçilmiştir. Seçilen sınıflardan deney grubuna önce yazılım tanıtılmış sonrasında bilgisayar destekli olarak manyetizma konusu anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise dersler geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak geliştirilen akademik başarı testinin güvenilirliliği 0,76 olarak hesaplanmış ve elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 16.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirmesinde t testinden yararlanılmıştır. Bütün öğrencilere bakıldığında, bilgisayar destekli öğretim manyetizma konusunun öğretiminde deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Araştırma sonucunda; bilgisayar destekli fen öğretiminin öğrencilerin fen ve teknoloji dersine dönük tutumlarını, bilimsel düşünme becerilerini ve başarılarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Computers and information Technologies are used in education instruction and educating methods in many different ways. Now it is known by everybody that computers have a great role in education every step. It is also proved that computers affects science teaching successfully one more time. Research implemented in 2007-2008 spring semester in Eskişehir in Central Ahmet Sezer Primary School fort he 8th class total 110 (55 experimental, 55 control) students with realized. It?s an experimental research in which pre and post test model used. Before experimental and control group are determined a pre test was applied all eighth grade students. Thus the classes were chosen in accordance with this results. First the software was introduced to the experimental group. After magnetism was taught via computer based learning. The subject was thaugt via traditional method to control group. In research, as measurement tool acedemic success test?s reliability has found at 0,76 and collected data were evaluated by using SPSS 16.0 program. While evaluating data t-test was used for analyzing the data. Above all students computer based learning in teaching magnetism has brought significant difference ort he benefit of experimental group. As a result, it was determined that the computer assisted science teaching affects the attitudes of the students towards science, scientfic thinking skills and success as possitive way.