Interpretive schemes and Ottoman historiography in the twentieth century
Osmanlı tarihyazımı üzerinde üç etki: Braudel, Wallerstein ve Mann
- Tez No: 161559
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Braudel, Wallerstein, Mann, Osmanlı İmparatorluğu, Braudel, Wallerstein, Mann, Ottoman Empire, historiography IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz OSMANLI TARlHYAZIMI ÜZERİNDE ÜÇ ETKİ: BRAUDEL, WALLERSTEIN VE MANN Kılınçoğlu, Deniz Taner Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Eyüp Özveren Haziran 2005, 79 sayfa Bu çalışma, yirminci yüzyılın üç önemli sosyal bilimcisinin Osmanlı tarihyazımı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Fernand Braudel, Immanuel Wallerstein ve Michael Mann tarihyazımı ve daha genel olarak sosyal bilimlerin geçerli paradigmalarım sorgulamış ve bu bağlamda önemli etkiler yaratmış üç isimdir. Braudel ve Wallerstein' in Osmanlı tarihyazımımn biçimlenmesinde çok önemli etkileri olduğu gözlemlense de Mann'ın etkilerinin sınırlı kaldığı açıktır. Bu tezin ana amacı, bu üç yazarın tarih anlayışlarını ortaya koymak, özellikle ilk ikisinin Osmanlı tarihyazımı üzerindeki etkilerini incelemek ve Mann'ın etkilerinin neden sınırlı kaldığım belirtip, onun modeline göre Osmanlı tarihini yeniden değerlendirmeye, sınırlı da olsa, bir giriş yapmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERPRETIVE SCHEMES AND OTTOMAN HISTORIOGRAPHY IN THE TWENTIETH CENTURY M.S., Department of Economics Supervisor : Prof. Dr. Eyüp Özveren June 2005, 79 pages This thesis analyzes the influences of three eminent social scientists on Ottoman historiography. Fernand Braudel, Immanuel Wallerstein and Michael Mann are three important scholars, who challenged the paradigms of world historiography in the twentieth century. Nevertheless, whereas the studies of Braudel and Wallerstein made more strong impacts on the area, the influences of Mann remain limited. The aim of this thesis is to evaluate the influences of the former two scholars on Ottoman historiography and then to discuss the reasons of relative omission of Mann's perspective in the area. Moreover, it was aimed to make a very brief introduction to a new perspective on Ottoman history according to Mann's original model.