İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin disiplin anlayışları ve kullandıkları disiplin yöntemleri (Konya ili örneği)
The understanding and methods of discipline of the 4th and 5 th class teachers in primary schools (Konya city example)
  1. Tez No: 161739
  2. Yazar: TURGUT BAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER MUŞTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf yönetimi, Disiplin problemleri, İstenmeyen davranış, öğretmen, Classroom management, Discipline problems, Misbehavior, Teacher
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 4. VE 5. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN DİSİPLİN ANLAYIŞLARI VE KULLANDIKLARI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ (Konya İli Örneği) Turgut BAL Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Danışmanı: Prof. Dr. Muammer C. MUŞTA Mayıs, 2005, 92 Sayfa Bu araştırma, ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin disiplin anlayışlarını ve disiplin problemlerine karşı kullandıkları yöntemleri belirlemek amacıyla, genel tarama modelinde yapılmış betimsel bir çalışmadır. Bunun için araştırmada ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin, sınıfta karşılaştıkları disiplin problemleri, disiplin problemlerinin nedenleri ve bu disiplin problemlerine karşı kullandıkları yöntemlere ilişkin görüşleri alınmıştır. Bu görüşlerin öğretmenlerin cinsiyeti, mesleki kıdemi ve sınıfların mevcudu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma oluşturup oluşturmadığı SPSS programı ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, Konya ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim okullarında görev yapan 4. ve 5. sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Evrenden yansız ve oransız eleman örnekleme yöntemi ile Konya ili Selçuklu, Karapınar ve Sarayönü ilçeleri Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretim okullarından rast gele seçim yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2004-2005 öğretim yılında Konya ili Selçuklu, Karapınar ve Sarayönü ilçelerinden seçilen 26 ilköğretim okulunda görev yapan 162 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırma için gerekli veriler, Aksoy (1999) tarafından geliştirilen ve 54 maddeden oluşan anket formunun uygulanması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler şu şekilde özetlenebilir: İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta en sık karşılaştıkları disiplin problemleri“izin istemeden konuşmak”,“sözlü saldırıda bulunmak”,“ödevleri yapmamak”,“öğretmenlerin derse ilişkin isteklerini yerine getirmemek”ve“kavga etmek”tir. Öğretmenler, karşılaştıkları disiplin problemlerinin sebepleri olarak en sık“ailelerin olumsuz tutum ve davranışları”,“ailelerin ilgisizliği”ve“televizyon ve diğer medya araçlarında sergilenen şiddet olaylarının etkisi”ni göstermektedirler. Yine öğretmenler, karşılaştıkları disiplin problemlerine karşı en çok“öğrenci ile dersten sonra konuşmak”,“öğrenciyi vücut işaretleri ile sözsüz uyarmak”,“öğrenciye hemen durmasını söylemek”,“öğrencinin dikkatini başka yöne çekmek”ve“öğrenci ile sınıf içinde baş başa hemen konuşmak”yöntemlerini kullanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE UNDERSTANDING AND METHODS OF DISCIPLINE OF THE 4T AND 5T CLASS TEACHERS IN PRIMARY SCHOOLS (Konya City Example) Turgut BAL Master Thesis, Institute of Social Sciences Supervisor: Prof. Dr. Muammer C. MUŞTA May 2005, 92 pages This research is a descriptive study which has the goal to determine the 4th and 5* class teachers' understanding of discipline and their methods which are applied to the discipline problems. The descriptive research model is used in this research. The viewpoints of the 4* and 5* class teachers about the discipline problems in the classrooms, the causes of the problems and the methods which are applied to the problems, had been taken as the main subjects. The SPSS program is applied in this research to determine whether it makes any difference to use the criteria of the teachers' sex, their seniority level in the career, and the number of the students in their classrooms. The teachers of the primary schools' 4th and 5th classes of The National Education Directorate in Konya are the census of this research. The selection of the schools and the teachers are carried out randomly by using a random and unmeasured subject sampling method from the schools in the counties Selçuklu, Karapınar and Sarayönû, Konya. In 2004-2005 educational years, 162 teachers from 26 primary schools in Selçuklu, Karapınar and Sarayönû are the census of the research. The data needed for this research are obtained by applying the questionnaire form developed by Aksoy (1999). There are 54 topics in the questionnaire form. The data obtained by applying this questionnaire can be summarized as follows: The discipline problems which are mostly confronted by the 4th and 5th class teachers are“speaking of the students without any permission”,“to attack orally”,“not to do the homework”,“not to do the things what the teachers want them to do about the lessons”, and“fighting between themselves”. The teachers mostly figure out that“the negative manners and behaviors of the families”,“the indifference of the families”, and“the effects of the violence which are shown on the TVs and other media actors”are the causes of the discipline problems. The mostly used methods which are applied by the teachers against the discipline problems are“to speak with the student after the lesson finishes”,“to warn the student with gestures”,“to tell the student to stop immediately”,“to change the attention points of the students to another area”, and“to speak with the student face to face immediately in the classroom”.