Sosyal bilgiler dersindeki ara disiplinlerin sınıf içi uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers? opinions about the application of the interval disciplines in social sciences lesson in the classroom
  1. Tez No: 215637
  2. Yazar: SEDA ERMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ara disiplin, kazanım, sosyal bilgiler, Interval discipline, gain, Social Sciences
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu arastırmanın amacı Bolu ilindeki sınıf ögretmenlerinin 4. ve 5. sınıfSosyal Bilgiler dersindeki ara disiplinlerin sınıf içi uygulamalarıyla iliskingörüslerini ortaya koymak ve gerekli durumlarda önerilerde bulunmaktır.Arastırmada nitel yöntem kullanılmıstır. Veriler 2006-2007 egitim ögretimyılı bahar döneminde, Bolu ili merkezinde bulunan 10 ilkögretim okulunda,dördüncü ve besinci sınıfta görev yapan 20 ögretmenden yarı yapılandırılmışgörüsme teknigi kullanılarak elde edilmistir.Arastırma sonunda ara disiplinler ile ilgili verilmiş olan açıklamaların,ögretmenler tarafından yetersiz bulundugu, ögretmenlerin programda belirtilen aradisiplin dallarına yönelik çalısmaların yanında ek çalısma yapmadıkları sonucunavarılmıstır. Ayrıca ara disiplinlerin amacına ulasmadıgı düsünülmektedir. Bununnedeninin ise ara disiplinlerin hepsinin uygulanabilirliginin olmaması oldugusöylenmektedir. Bu nedenle görüsme yapılan ögretmenler mevcut ara disiplinlerindısında programa baska bir ara disiplinin yerlestirilmesini istememektedirler.. Aradisiplinlerin amacına ulasabilmesi için sosyal bilgiler ders sayısının arttırılması yadaara disiplin kazanım sayılarının azaltılması gerektigi belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this investigation is to put forward the teachers? opinions whichare about the application of the interval disciplines in class at the 4th and 5th gradeSocial Sciences lesson in Bolu and advise in necessary situations.In the investigation qualitative method had been used. The data were gottonby using the half constructed interview method from 20 teachers who studied with4th and 5th grades in 10 primary education schools which are at the center of Bolu in2006-2007 teaching and education spring term.At the end of the investigation it was reached that the explanations givenabout the interval discilines were found inadequate by the teachers, the teachers didn?t do additional study about the interval discipline brunches which are stated in theprogramme. It is also thought that interval disciplines didn? t reach their aim. Thereason for that is said to be that there aren? t applicabilities of all the intervaldisciplines. So the teachers who are interviewed don? t want another intervaldiscipline to be placed to the programme except for the existing interval disciplines.It had been stated that the number of the lesson in Social Sciences should beincreased or the number of the gain of the interval discipline should be decreased tobe able to reach the interval disciplines to the aim.