Anasınıfı öğretmenlerinin kaynaştırma (entegrasyon) eğitimi uygulamalarında yeterlilik düzeylerinin değerlendirilmesi
An evaluation of the teachers' competencies about the application of mainstream education in preschools in Turkey
  1. Tez No: 161742
  2. Yazar: İSA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, özel Gereksinimli Çocuk, Okulöncesi Eğitimi, Anasınıfı öğretmeni, Mainstream, Integration, Preschool teachers, Children with special educational needs, Nursery education
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ANASINIFI ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA (ENTEGRASYON) EĞİTİMİ UYGULAMALARINDA YETERLİLİK DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okulları ve bağımsız anaokullarındaki anasınıfı öğretmenlerinin 'kaynaştırma eğitimi' uygulamalarındaki yeterlilik düzeylerini belirlemektir. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan 'Görüşme Tekniği' kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada toplanan veriler, 'içerik analizi' tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Konya ili merkezinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokulları ile ilköğretim okulları bünyesindeki anasınıflarında görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Bu amaçla, kaynaştırma eğitimi uygulayan anasınıfı öğretmenleri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden birisi olan 'ölçüt örnekleme yöntemiyle' 20 öğretmen seçilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 'görüşme formu' aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında araştırma sonuçları ise şöyledir: Anasınıfı öğretmenleri özel gereksinimli çocukların özelliklerini ve gelişimlerini bilmelerine karşın; bu çocukların gereksinim duydukları ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilmektedirler, öğretmenler, özel gereksinimli çocuklarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahiptirler. Ancak normal gelişim gösteren çocuklarla özel gereksinimli çocuklar arasında iletişim başlatmada kendilerini yeterli görmemektedirler. Onlar, özel gereksinimli çocukların kaynaştırılması sürecinde ailelerle işbirliği yapabilmektedirler. Buna karşın, bu öğretmenler kaynaştırma eğitimi uygulama sürecinde uzmanlarla beklendik düzeyde işbirliği de yapamamaktadırlar. Bunlara ek olarak, etkili kaynaştırma için kaynaştırma eğitimiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda da onlar yeterli bilgi sahibi değillerdir. Öğretmenler, çalıştıkları okulun ve sınıfın fiziksel donanımını etkili bir kaynaştırma için uygun bulmamaktadırlar. Yine bu araştırmada öğretmenlerin engelli çocukların eğitsel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik araç gereci elde edemedikleri de ortaya çıkmıştır. Onlar, materyal seçiminde bu çocukların engel türünü ve derecesini dikkate almaya çalışmaktadırlar. Ayrıca öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili mesleki gelişimleri sadece kitap okuma ile sınırlı olup; bu konuda bir hizmet içi eğitim etkinliklerine katılabilme fırsatına da sahip olamamışlardır. Bu araştırmada, ti Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde 'Destek Öğretmenlik Ünitelerinin' kurulamamasının ve orada görevlendirilecek alanda yetişmiş personelden öğretmenlerin kaynaştırma eğitiminde gerekli bilgileri sağlayamadıkları için yetersiz kaldıkları da ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
AN EVALUATION OF THE TEACHERS' COMPETENCIES ABOUT THE APPLICATIONS OF MAINSTREAM EDUCATION IN PRESCHOOLS EV TURKEY ABSTRACT The aim of this research is to define the qualification levels of preschool teachers in primary schools and independent nursery schools, who are on post for 'mainstreaming education'. In this research, interview method was used as one of the qualitative research methods. The data in the research were analyzed with the help of 'content analysis' technique. The research sample included 20 teachers, who were selected from the teachers' list and work in Konya. The data of this research were collected with the help of semi structured interview technique developed by the researcher. The results of the study are presented below: 1- Despite the fact that preschool teachers are aware of the qualities and progress of children with special educational needs, they meet their needs partially. 2- Teachers have capabilities to communicate with these children. 3- Preschool teachers can cooperate with the parents who have children in mainstreaming. 4- Teachers are not able to cooperate with specialists for effective mainstreaming education. 5- Teachers do not have enough information about the special education legislations and the regulations. 6- Teachers do not see the schools as appropriate for an effective mainstreaming because of their physical environment which is nor appropriate for those children to be educated. 7- Teachers do not believe that they have good opportunities to be able to develop themselves about their profession for the effective integration of children with special educational needs.