Direrct applicability and direct effect of European community law sources
Topluluk hukuku kaynaklarının doğrudan uygulanabilirliği ve doğrudan etkisi
- Tez No: 161861
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÜNUĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Uygulanabilirlik, Doğrudan Etki, Avrupa Topluluğu Hukuku Kaynakları, Tüzükler, Yönergeler, Kararlar, Avrupa Birliği Tarafından İmzlanan Antlaşmalar, Avrupa îçin Bir Anayasa Kuran Antlaşma ıı, Direct Applicability, Direct Effect, European Community Law Sources, Regulations, Directives, Decisions, International Agreements Signed By The European Union, Draft Treaty Establishing A Constitution For Europe
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET AVRUPA TOPLULUĞU HUKUKU KAYNAKLARININ DOĞRUDAN UYGULANABİLİRLİĞİ VE DOĞRUDAN ETKİSİ BOZKURT, Banu Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk GÜNUĞUR Mart 2005, 119 sayfa Bu çalışma Avrupa Topluğu hukuku kaynaklarının doğrudan uygulanabilirliği ve doğrudan etkisini incelemektedir. Kavramın tanımını vermekle beraber, bu çalışmada, Topluluk hukukunun birincil kaynaklarının (diğer bir deyişle Antlaşma hükümlerinin), ikincil kaynaklarının (diğer bir deyişler tüzükler, yönergeler ve kararların) ve Avrupa Birliği tarafmdan imzalanmış uluslararası antlaşmaların her bir ayrı durumda doğrudan uygulanabilirliği ve doğrudan etkisi, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararları ile desteklenerek ortaya konmuştur. Bununla beraber, bu çalışma Avrupa için bir Anayasa kuran Antlaşmanın doğrudan uygulanabilirlik ve doğrudan etki üzerine yaklaşımlarını da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT APPLICABILITY AND DIRECT EFFECT OF EC LAW SOURCES BOZKURT, Banu European Studies Master Program, Department of International Relations and the European Union Supervisor: Prof. Dr. Haluk GÜNU?UR March 2005, 119 pages This thesis analyses the direct applicability and direct effect of EC law sources. By giving the definition of the notion, the thesis examined the direct applicability and direct effect of primary EC law sources (namely the Treaties provisions), secondary EC law sources (namely regulations, directives and decisions) and international treaties signed by the European Union in each particular case by supporting them with the case laws of the European Communities Court of Justice. Furthermore, the thesis points out the approach of the Draft Treaty Establishing a Constitution for Europe to the direct applicability and direct effect.