Hz. Ali'nin hitabeti, hitabetteki yeri ve önemi
Hadratul Ali's addressing, his place and importance in addressing
  1. Tez No: 161872
  2. Yazar: NURDAN YÜCESAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ali, Nehcü'l-Belâğa, hitabet, hutbe, Hz. AH, addressing, Nahj al-Balaghah, sermon II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HZ. ALİ'NİN HİTABETİ, HİTABETTEKİ YERİ VE ÖNEMİ NURDAN YÜCESAN KSÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAMBİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Faruk ÇİFTÇİ Yıl :2005Sayfe:61 Jüri: Prof. Dr. Kemal ATİK : Prof. Dr. H. Ezber BODUR : Yrd Doç. Dr. Faruk ÇİFTÇİ Bu tez belagat ilminin önemli şahsiyetlerinden sayılan Ali b. Ebî Talib'e atfedilen, Şerîf er-Radî tarafından derlenen Nehcü'l-Belâğa adlı eser çerçevesinde Hz Ali'nin hitabete katkılarının incelenmesini amaçlamaktadır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hitabetin önemi, kısa tarihi ve çeşitleri hakkında genel bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Hz. Ali'nin hitabet türleri doğrultusunda hutbelerinden örnekler verilerek hitabete katkıları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Nehcü'l-Belâğa adlı eserin konularına göre hutbe ve kısa sözlerden örnekleriyle değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis HADRATUL ALPS ADDRESSING, HIS PLACE AND IMPORTANCE IN ADDRESSING Nurdan YUCESAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT OF ESSENTIAL ISLAMIC SCIENCES Supervisor: Assist Prof. Dr. Faruk ÇÎFTÇÎ Year : 2005 Pages: 61 Jury: Prof. Dr. Kemal ATİK : Prof. Dr. H. Ezber BODUR : Assist. Prof. Dr. Faruk ÇİFTÇİ In this thesis, the aim is that to investigate Hz. Ali's helps for addressing in the view of Nahj al-Balaghah which is written by Ali b. Talip who was the establisher of the speech science of Arabic language, Balaghah, and compiled by Şerif Radî. The thesis consists of three parts: In the first part, the importance, short story and kinds of addressing are tried to present generally. In the second part: The helping of Hz. Ali to the addressing is investigated with giving examples through His addressing kinds. In the third and last part, the evaluation of Nahj al-Balaghah according to Its subjects is made with giving examples from Addressins which is made in Friday prays and short speeches.