Türk Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin öneri ve tartışmalar üzerine bir inceleme
A review on the proposals and discussions concerning reorgonisation of the Trurkish constitutional court
  1. Tez No: 161890
  2. Yazar: VİCDAN CEVHER KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesinin kuruluşu ve yapısı, Yeniden yapılanma, Anayasa şikayeti, Establishment and structure of the Constitutional Court, Reorganisation, Constitutional complaint
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
m ÖZET TURK ANAYASA MAHKEMESI'NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN ÖNERİ VE TARTIŞMALAR ÜZERİNE BİR İNCELEME Vicdan Cevher Kılıç Süleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 125 sayfa, Ekim 2005. Danışman: Yard. Doç. Dr. Yüksel Metin Ülkemizde Anayasa Mahkemesi ilk kez 1961 Anayasası'yla kurulmuştur. Türk siyasal sistemini inceleyenler, 1961 Anayasası'nın yasama işlemlerinin yargısal denetimi için özel bir Mahkeme olarak Anayasa Mahkemesi kurmasını, bu Anayasa'nın en radikal özelliği olarak yorumlamışlardır. Bununla birlikte Anayasa Mahkemesi 43 yıllık zaman dilimi içerisinde gerek kuruluşu gerekse görev ve yetkileri konularında çeşitli eleştirilere maruz kalmıştır. Bu sebeple, Mahkemenin yeniden yapılandırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu tezin amacı, Türk Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin önerileri incelemek ve bu öneriler üzerinde tartışmaktır. Çalışmanın temel çıkış noktasını, Anayasa Mahkemesi bünyesinde, Anayasa Mahkemesi'nin oluşumu ve görevleri ile ilgili hazırlanan değişiklik önerisi oluşturmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği'nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin Anayasa Mahkemesi ile ilgili olan bölümü ile doktrinde ileri sürülen öneriler de değerlendirilmiştir. Çalışma asıl olarak iki ana başlık altında toplanmıştır. İlk olarak, Anayasa Mahkemesinin kuruluşu ve yapışma ilişkin öneriler üzerinde durulmuştur. Yeniden yapılanmaya ilişkin öneriler tek tek ele alınmış ve doğuracağı sonuçlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri konusunda yapılmak istenen değişiklikler ele alınmıştır. Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan sıfatıyla verdiği kararlara karşı temyiz yolunun açılması, Anayasa Mahkemesinin yürürlüğü durdurma yetkisine anayasal bir dayanak oluşturulması, Anayasa Mahkemesinin itiraz başvurusu üzerine esastan ret karan verilmesi halinde geçerli olan on yıllık süre yasağının beş yıla düşürülmesi ve anayasa şikayeti yolunun açılması şeklindeki değişiklik önerileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A REVIEW ON THE PROPOSALS AND DISCUSSIONS CONCERNING REORGANISATION OF THE TURKISH CONSTITUTIONAL COURT Vicdan Cevher Kılıç Süleyman Demirel University, Department of Public Administration Master Thesis 125 pages, October 2005. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Yüksel Metin The Constitutional Court was first established in our country with the 1961 Constitution. Those who study the Turkish political system consider establishment of the Constitutional Court as a special court for the judicial control of the legislation as the most radical feature of the 1961 Constitution. However, the Constitutional Court, during this period of 43 years, has received a lot of criticism regarding both its establishment and responsibilities and powers. Therefore, studies have been commenced for the reorganization of the Court. The main object of this thesis is to study the proposals made for reorganization of the Turkish Constitutional Court and to discuss these proposals. The main point of the study is composed of the amendment proposal prepared regarding the composition and responsibilities of the Constitutional Court. Besides, the sections on the Constitutional Court of the proposal for amendment of the constitution drafted by Turkish Bar Association and the proposals made in the doctrine have also been considered. The study is essentially composed of two main sections. In the first section, it has been focused on the proposals related to the establishment and structure of the Constitutional Court. Proposals on reorganization have been separately reviewed and their possible results have been discussed. And, in the second section, the amendments planned to be performed on the responsibilities and powers of the Constitutional Court have been reviewed. The amendment proposals on appeal of the decisions of the Constitutional Court acting as the Supreme Court; formation of a constitutional basis for the suspension of execution power of the Constitutional Court; reduction of the ten years ban, Which shall have effect in case the Constitutional Court gives a rejection decision based on the merits following an objection petition submitted to the Constitutional Court, to 5 years, and opening of the means for constitutional complaint have been examined.