Türk Hukukunda Anayasa yargısının yeniden yapılandırılması: Sorunlar ve çözüm önerileri
Reconstructing Constitutional jurisdiction in Turkish Law: Problems and suggestions
- Tez No: 265911
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KALABALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Anayasa yargısı, yeniden yapılanma önerileri, anayasal şikayet, meşruiyet, yüce divan.SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti, Constitutional Jurisdiction, Reconstruction Suggestions, Constitutional Complaint, Legitimacy, Supreme Court.SAÜ, Institute of Social Sciences Post Graduate Thesis Abstract
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Türk Anayasa yargısı ve yeniden yapılandırılması konusu açıklanmaya çalışılacaktır. Bunun yanında; mahkemenin bazı yönlerden yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç bulunduğu hakkındaki görüş ve önerilerin incelenmesi de çalışmanın bir diğer hedefini oluşturmaktadır.1982 Anayasası'nın yargı başlığı adı altında ve yüksek mahkemeler kısmında 146 ile 153. maddeler arasında düzenlenen Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması düşüncesi doğrultusunda çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Öncelikle Anayasa yargısının işlevi, Türk Anayasa Mahkemesi'nin tarihsel gelişimi, konumu ve özellikleri, mahkemenin yeniden yapılandırılması arayışları ve amaçları çalışmanın birinci bölümünde sunulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise yeniden yapılandırma önerileri bağlamında hangi konuların gündeme geldiği, diğer bir değişle reform arayışlarının konu başlıklarının neler olduğu hakkında bir tespit yapıldıktan sonra; mahkemenin kuruluşu, üyelerinin konumu, teşkilat yapısı, görev ve yetkileri, denetim yolları, çalışma ve yargılama usulünün belli noktalarına inerek eskiden beri dile getirilmekle birlikte; son yıllarda daha kapsamlı ve somut şekilde ortaya konulan öneriler; mevcut düzenleme ve karşılaştırmalı hukukun verileri ışığında açıklanmaya çalışılacaktır.Bu anlamda, çeşitli kurumlarca ya bizzat hazırlanan ya da ilgili uzmanlara hazırlattırılan çalışmalarda ve doktrinde somut önerilerin ortaya konulduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
In present study the objective is to explain Turkish Constitutional Jurisdiction and its reconstructing. Additionally analysis of the views and suggestions regarding the need to reconstruct courts in certain forms constitutes another purpose of this study.Under the title Jurisdiction in 1982 Constitution and parallel to the view of reconstructing Constitutional Jurisdiction that has been set up in high courts section between articles 146 to 153, present study is composed of two parts. First of all, the function of Constitutional Jurisdiction, historical development of Turkish Constitutional Court, its status and features, the quests and objectives to reconstruct the court are attempted to list in the first part.In the second part of current study, the subjects that are put on the agenda within the scope of reconstructing suggestions or in other words after making a detection on the topic headlines of reform quests; the establishment of court, status of members, organizational structure, power and duties, auditing methods, suggestions about the performance and proceeding style which were discussed for quite a long time but has recently been stated in a more comprehensive and tangible way shall be attempted to reveal under the light of current regulations and data of comparative law.In this sense, it can be concluded that some concrete suggestions have been put forward in doctrine and in the researches conducted by either the institutions themselves or specialists hired by these institutions.