Gönül gücünün iş gücüne etkisi (Martı Tekstil örneği)
- Tez No: 161908
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşgücü verimliliği, fiziksel faktörler, fikrî unsurlar, gönül gücü, yönetim politikaları. xi, Employee productivity, Physical factors, Mental factors, Motivation, Administrative policies. xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı : Gönül Gücünün İşgücü Verimliliğine Etkisi (Martı Tekstil Örneği) Tezin Yazarı : M.Fazlı BIÇAKÇIOĞLU Danışman: Prof.Dr.Adem UĞUR Kabul Tarihi : 28.06.2005 Sayfa Sayısı: XII (ön kısım)+271 (tez)+7 (ekler) Anabilimdalı : Çalışma Ekon. ve End.İliş. Bilimdalı: Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Verimlilik çağımızın oldukça önemli bir olgusudur. Bu özellikle firmalar için kaçınılmaz bir durumdur. Firmalar yüksek verimlilik hedefine teknik unsurların yanında çalışanları tarafından ulaşır. Ancak işyerinde işgücü verimliliğini etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler fiziksel, fikrî ve psikolojik unsurlardan meydana gelmektedir. Fakat en etkilisi psikolojik faktörlerdir. Çünkü çalışanlar üretim sistemlerinde diğer maddi üretim öğelerinden farklı özelliklere sahiptir. Bu fark işgörenlerin sosyal birer varlık olmalarından ileri gelmektedir. Dolayısıyla bir üretim sisteminin en önemli öğesi insandır. Bu çalışma gönül gücünün işgücü verimliliğine etkisini ölçmeye amaçlamaktadır. İşgörenler fiziksel ve fikrî unsurların yanında yüksek verimlilik için gönül gücüne de ihtiyaç duyarlar. Bir işyerinde işgücünün gönül gücü yönetim ve kişisel özelliklerden oluşur. Dolayısıyla bu çalışma yönetim politikaları ve işgören üzerinde yoğunlaşmaktadır. Motivasyon etkenleri bir tekstil firmasında araştırılmıştır. Bu çerçevede yönetim politikalarının söz konusu firma tarafından uygulandığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumun en önemli kanıtı işgören tatminidir. Bu sonucun sebepleri ise tekstil firmasındaki, ödüllendirme, takdir etme, terfi ve karşılıklı iletişimdir. Aynı zamanda bu çalışmanın bulguları tekstil şirketi çalışanlarının kişisel motive edici unsurlara sahip olduklarını göstermiştir.Bu açıdan bakıldığında, çalışmadan elde edilen bulguların önemli gönül gücü öğelerini içerdiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's ThesisTitle of the Thesis: Motivation's Affect To The Labour Productivity.(Marti Textile Example) Author: M.Fazh BIÇAKÇIO?LU Supervisor: Assoc. Prof. DrAdem U?UR Date: 28.06.2005 Nu. of Pages: Xn (pre text)+271 (main body) +7 (appendices) Department: Labour Economics and Subfield: Labour Economics and Social Policy Industrial Relations Productivity is the quite important event of our epoch. This is an inevitable situation especially for firms. Firms attain high productivity aim by emploies besides technical factors. But there are many factors affecting employee productivity in the workplace. These are physical, mental and psychological factors. But the most effective one is the psychological factor. Because the emploies have different features from the other material production systems. This is because of social behaviours of emploies. So the most important element of a production system is the employee. This study aims the motivation's affect to the employee productivity. Emploies need motivation for high productivity besides physical and mental factors. Emploies' motivation constitutes administrative and personal factors in a workplace. So this study consantrates on management policies and employee. Motivation motives have been studied in a textile firm. Within this framework the results of the study show that the policies practised by this company. The most important proof of this situation is the employee satisfaction. The reasons of this result are rewards, appreciantation, promotion and mutual communication in this textile firm. Also the findings of this study show that textile company's workers have motivator personal features. In this respect, it can be explained that the findings of the study includes important motivation elements.