The role of geogeraphical limitation with respect to asylum and refugee policies within the context of EU harmonization process
'Coğrafi çekince''nin Türkiye'nin Avrupa Birliği uyumlaştırma sürecinde sığınmacı ve mülteci politikaları açısından rolü
- Tez No: 161917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA KİP-BARNARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Çekince, Coğrafi Kısıtlama, Türkiye, 1951 Sözleşmesi, Sığınmacı Politikası, Mülteci Politikası, Uyumlulaştırma, Harmonizasyon, Çekince, Kısıtlama, Sığınmacı, Mülteci, Geographical Limitation, Turkey, 1951 Convention, Asylum Policy, Refugee Policy, Harmonization, Reservation, Asylum Seeker, Refugee IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz 'COĞRAFİ ÇEKİNCE'NÎN TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ UYUMLULAŞTIRMA SÜRECİNDE SIĞINMACI VE MÜLTECİ POLİTİKALARI AÇISINDAN ROLÜ Tarımcı, Alper Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fulya Kip-Barnard Aralık 2005, 175 sayfa Türkiye, Mültecilerin Statüsüne Yönelik 1951 Sözleşmesi'ne taraf olan, bu Sözleşme'de sunulan bir seçenek olan 'coğrafi çekince'yi kabul eden ve günümüzde hala bu hakkını saklı tutan dünyadaki az sayıdaki ülkeden birisidir. Bu tezin amacı, coğrafi çekincenin önemini, ve bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin mülteci ve sığınmacı politikalarına nasıl bir etkisi olduğunu analiz etmektir. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakereleri sürecinde yasal düzenlemenin uyumlulaştırılması kapsamında coğrafi çekinceyi kaldırması beklenmektedir. Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nin bu süreç içerisindeki rolü de bu tez içerisinde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF GEOGRAPHICAL LIMITATION WITH RESPECT TO ASYLUM AND REFUGEE POLICIES WITHIN THE CONTEXT OF TURKEY'S EU HARMONIZATION PROCESS Tarımcı, Alper M.Sc, European Studies Graduate Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fulya Kip-Barnard December 2005, 175 pages Turkey has been among a limited number of states that signed the 1951 Convention Relating to the Status of Refugees and adopted the geographical limitation; furthermore, among a very few number of states that still maintains this limitation. The aim of this thesis is to analyze the significance of geographical limitation and what has brought the changes to Turkish asylum policies in respect of this reservation. Turkey is expected to abolish the geographical limitation during the European Union harmonization process. In this thesis furthermore, the role of the European Union within this process will be put forward.