The place of human subject in Foucault's and Deleuze's philosophies
Foucault ve Deleuze'ün felsefelerinde öznenin yeri
  1. Tez No: 161918
  2. Yazar: ERDEM TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özne, Hümanizm, Söylem, iktidar, Fark, Oluş, Aşkınlık, İçkinlik vıı, Subject, Humanism, Discourse, Power, Difference, Becoming, Transcendence, Immanence
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz FOUCAULT VE DELEUZE'ÜN FELSEFELERİNDE ÖZNENİN YERİ Taner, Erdem Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Akın Ergüden Kasım 2005, 85 Sayfa Bu yüksek lisans tezinin temel hedefi Fransız filozoflar Michel Foucault ve Gilles Deleuze'ün özneyi yerleştirdikleri konumu çözümlemektir. Bu hedefi gerçekleştirmek için her iki filozofun geleneksel insan ve öznellik kavrayışına karşı geliştirdikleri eleştirel yaklaşımlar üzerinde odaklanılmıştır. Tezde ilk olarak anlatılan ve tartışılan, evrensel insan fikrinin, söylem pratiklerinin ve iktidar ilişkilerinin bir sonucu olduğunu göstermeye yönelik çözümlemeleri ve bilgi süreçlerinin aşkınsal bilince bağımlı olmadığını gösteren arkeolojik yöntemi ile Foucault felsefesidir. Daha sonra, Deleuze'ün, deneyimi belirleyen ya da açıklayan hiçbir vıaşkınsal bütünlüğü kabul etmeyen oluş felsefesinin dünyanın özne merkezli algılanışına geçerli bir alternatif teşkil ettiği iddia edilmektedir. Tezin tamamında, hem Foucault'ya hem de Deleuze'e göre öznenin, özneye bağımlı olmayan ağ tipi ilişkilerin bir sonucu olarak ortaya çıktığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PLACE OF HUMAN SUBJECT IN FOUCAULT'S AND DELEUZE'S PHILOSOPHIES Taner, Erdem M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Akın Ergiiden November 2005, 85 pages The main objective of this master's thesis is to analyze the place assigned to human subjectivity by French philosophers Michel Foucault and Gilles Deleuze. In order to fulfil the requirements of this objective, what is focused on is their shared critique which is exercised against the traditional conceptions of humanity and subjectivity. Through the thesis, first Foucault's analyses which demonstrate that universal man as a construction emerges as an effect of discursive practices and power IVrelations, and his archaeological method that illustrates knowledge process is not dependent on transcendental consciousness are explained and discussed. Then it is argued that Deleuzian philosophy of becoming which does not submit to any transcendent unity that governs experience is an actual alternative to subject-centered understandings of the world. Throughout the course of arguments it is emphasized that according to both Foucault and Deleuze the human subject is an effect of network type relations that occur in a non-subjective fashion.