Promoting energy efficiency in Turkey in the light of best practices at the level of European Union and selected member states: Denmark and Germany
Türkiye'de enerji verimliliğinin Avrupa Birliği ve örnek üye ülke (Danimarka ve Almanya) uygulamaları ışığında arttırılması
- Tez No: 161926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: enerji verimliliği, enerji yoğunluğu, enerji politikası, Avrupa Birliği, Türkiye, energy efficiency, energy intensity, energy policy, European Union, Turkey. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN AVRUPA BİRLİĞİ VE ÖRNEK ÜYE ÜLKE (DANİMARKA VE ALMANYA) UYGULAMALARI IŞIĞINDA ARTTIRILMASI Öner, Başak Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aylin Ege Aralık 2005, 154 sayfa Bu tez, Avrupa Birliği ve Üye Ülke, Danimarka ve Almanya, düzeylerindeki en iyi uygulamalar ışığında, Türkiye'de enerji verimliliğinin arttırılması yollarını önermektedir. Bu tez, enerjinin iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarındaki enerji verimliliği politikalarını zayıflıklarına işaret ederek eleştirel bir değerlendirme yapmıştır. Değerlendirmeler, Türkiye'nin elektrik dağıtım şebekelerinde ve nihai tüketim sektörlerinde önemli enerji tasarrufu potansiyeli bulunduğunu vurgulamaktadır. AB, Danimarka ve Almanya deneyimleri ise enerji verimliliğinin en çok sanayi sektöründe geliştirilebileceğini göstermektedir. Söz konusu deneyimler ve Türkiye'nin sorunları göz önünde bulundurularak, bu tez olası önlemler önermektedir. Sonuç olarak, enerji verimliliği potansiyeli değerlendirildiğinde, birincil önceliğin sanayi sektörüne verilebileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROMOTING ENERGY EFFICIENCY IN TURKEY IN THE LIGHT OF BEST PRACTICES AT THE LEVEL OF EUROPEAN UNION AND SELECTED MEMBER STATES: DENMARK AND GERMANY Öner, Başak M.S., European Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aylin Ege December 2005, 154 pages The aim of this thesis is to suggest the ways of promoting energy efficiency in Turkey in the light of best practices at the level of European Union and most energy efficient Member States, Denmark and Germany. This thesis provides a critical evaluation of Turkish energy efficiency policies in transmission, distribution and consumption phases of energy, by pointing out their weaknesses. The evaluations highlight the fact that Turkey has substantial energy saving potential in electricity distribution grids and end-use sectors. The EU, Danish and German experiences demonstrate that the greatest energy efficiency improvement could be achieved in industry sector. By taking these experiences and the problems of Turkey into consideration, this thesis recommends possible measures. It is concluded that, when the energy efficiency potential is evaluated, primarily attention could be paid to industry sector.