İmmigrant domestic women workers in Anakara and İstanbul
Ankara ve İstanbul'da çalışan göçmen kadın ev işçileri
- Tez No: 161927
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göçmen kadınlar, ücretli ev işçiliği, kadın emeğinin uluslararası göçü, küresel yeniden yapılanma, ayakta kalmanın kadınsılaşması, Türkiye, Ankara, istanbul. vıı, Immigrant women, waged domestic work, international migration of female labor, global restructuring, feminization of survival, Turkey, Ankara, Istanbul
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
oz ANKARA VE İSTANBUL'DA ÇALIŞAN GÖÇMEN KADIN EV İŞÇİLERİ Çelik, Nihal Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Ecevit Temmuz 2005, 217 Sayfa Bu çalışma, Türkiye'de çalışan göçmen kadın ev işçilerinin kişisel ve iş deneyimlerinin ışığında, küresel ekonomi ile kadın emeği arasındaki ilişkiyi feminist bir yaklaşım ile sorgulamaktadır. Çalışmanın asıl amacı illegal işçi ve göçmen statülerinin Türkiye'de çalışan göçmen kadın ev işçilerinin yaşam ve çalışma deneyimlerini nasıl etkilediğini tartışmaktır. Hedef, göçmen kadın ev işçilerinin kişisel deneyimlerini onlardan dinlemek ve onların çalışma şartlarını ve sosyal hayatlarını anlamaktır. Hükümetler, illegal istihdam acentelerin ve işverenlerin de dahil olduğu birçok taraf, 1990'lı yıllardan itibaren zengin ve fakir ülkeler arasında gerçekleşen ev işçilerinin ticaretinden yararlanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerinin kabul ettiği IMF politikaları sonucunda bu ülkelerde meydana çıkan yüksek işsizlik oranı, fakirlik, yaşam standartlarındaki düşüş ve hükümet destekli kamu hizmetlerinin kaybı, fakirleri ve kadınları ciddi bir şekilde etkilemiştir. Bu şartlar altında ailelerinin ayakta kalması için bu kadınlar, daha zengin ülkelerdeki orta sınıf vıkadınların ev işçilerine olan yüksek talebini karşılamak üzere bu ülkelerde iş bulmak amacıyla göç etmek zorunda kalmışlardır. Diğer yandan, ev işi enformal sektörde yer aldığı için değersiz görülmüş, bu yüzden de otoriteler tarafından yeterli ilgiyi görmemiş ve dolayısıyla göçmen kadın ev işçilerinin istihdamı için düzenleme yapılması ve haklarının korunması için bir yasal çerçeve hazırlanmamıştır. Bu nedenle, göçmen kadın ev işçileri illegal işçi ve göçmen statülerinden dolayı çalışmakta oldukları yabancı ülkelerde savunmasız ve sömürüye açık bir konumdadırlar. Türkiye, 1990'lı yıllardan beri başta post-Sovyet ülkelerinden olmak üzere göçmen kadın ev işçisi göçü alan ülkelerden biri haline gelmiştir. Bununla birlikte, ne göçmen kadın ev işçisi gönderen ülkeler ile ikili anlaşma ne de göçmen kadın ev işçilerinin haklarını koruyan yasal bir düzenleme yapılmıştır. Bunun sonucunda da Türkiye'de çalışan göçmen kadın ev işçileri çalıştıkları evlerin içinde ve dışarıda keyfi muamele ve sömürüye maruz kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMIGRANT DOMESTIC WOMEN WORKERS IN ANKARA AND ISTANBUL Çelik, Nihal M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Ecevit July, 2005, 217 pages This study focuses on the relationship between global economy and women's labor within a 'feminist standpoint by examining the personal and occupational experiences of immigrant women doing domestic work in Turkey. The main concern of this study is to investigate how working and living experiences of immigrant domestic women workers in Turkey are shaped by their illegal worker and immigrant status. The aim of this study is to listen to the personal experiences of immigrant domestic women workers from themselves, and understand their working conditions and social life experiences in Turkey. There emerged a trend in trading domestic workers between the poor and rich countries since 1990s where many parties, including governments, illegal recruitment agencies, and individual employers benefited. The high unemployment, poverty, shortfalls in living standards, and loss of government-sponsored public IVservices due to the IMF policies implemented by the governments of developing countries severely affected poor and women. For their family survival, women of developing countries forced to migrate in order to seek domestic work in richer countries, where there is a high demand of middle class women for domestic workers. On the other hand, since domestic work is devalued as informal work, policy-makers do not pay sufficient attention, and provide a legal framework regulating the recruitment process and protecting the rights of immigrant domestic women workers. Therefore, immigrant domestic women workers are in a vulnerable position and open to exploitation due to their illegal and immigrant status. Turkey has been one of the domestic worker exporting countries since early 1990s mostly from post-Soviet countries. However, she neither has bilateral agreements with the sending countries nor a legal framework protecting the rights of immigrant domestic women workers. Hence, immigrant women are subject to arbitrary treatment and exploitation both in their workplace and outside, and remained invisible.