Real exchange rates and real interest rate differentials: An empirical investigation
Reel döviz kurları ve reel faiz oranı differansiyalleri üzerine empirik bir çalışma
  1. Tez No: 161928
  2. Yazar: OYA CAN MUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel Döviz Kurları, Reel Faiz Oranı Diferansiyeli, Eşbütünleşim Analizi. vıı, Real Exchange Rates, Real Interest Rate Differentials, Cointegration Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz REEL DOVIZ KURLARI VE REEL FAİZ ORANI DİFERANSİYELLERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA CAN MUTAN, Oya Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal ÖZMEN Ağustos 2005, 65 sayfa Bu çalışmada reel döviz kuru-reel faiz oranı diferansiyeli (RERI) ilişkisinin geçerliliği gelişmiş ve gelişmekte olan yirmiüç ülke için incelenmiştir. Johansen eşbütünleşim analizi ile elde edilen sonuçlar, yalnızca Kanada, İtalya, İsviçre, Belçika, Şili, İsrail ve Norveç için uzun dönem RERI ilişkisinin geçerliliğini ileri sürmektedir. İsrail dışındaki tüm ülkeler için uzun dönemde reel faiz oranı diferansiyelinin reel döviz kuruyla pozitif yönde ilişkisi olduğu bulunmuştur. Zayıf dışsallık test sonuçlan İtalya, İsviçre, Belçika ve İsrail için reel döviz kurlarının uygun değişkenler olduğunu göstermektedir. Yurtiçi faiz oranlarının reel döviz kuru şok politikası kuralına verdiği içsel tepki ile tutarlı olarak, reel faiz vıkuru diferansiyellerinin Kanada, Şili ve Norveç eşbütünleşim vektörü parametreleri için içsel olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL EXCHANGE RATES AND REAL INTEREST RATE DIFFERENTIALS: AN EMPIRICAL INVESTIGATION CAN MUTAN, Oya M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal ÖZMEN August 2005, 65 pages This study investigates the validity of the real exchange rate-real interest rate differential (RERI) relationship for a sample of twenty-three developing and developed countries. The results based on the Johansen cointegration analysis suggest the validity of the long-run RERI relationship only for a small number of countries including Canada, Italy, Switzerland, Belgium, Chile, Israel and Norway. Real interest rate differentials are found to be positively associated with real exchange rates in the long-run for every country except Israel. The results of the weak exogeneity tests suggest that real exchange rates are the adjusting ivvariables for Italy, Switzerland, Belgium and Israel. Consistent with an endogenous response of domestic interest rates to a real exchange rate shock policy rule, real interest rate differentials are found to be endogenous for the parameters of the cointegration vector for Canada, Chile and Norway.