Production of meaning of place through cultural practices: The case of Van
Kültürel pratikler aracılığıyla yerin anlamının üretimi: Van örneği
- Tez No: 161929
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mekan, Yer, Yer Hisleri, Kültürel Kimlik, Gündelik Yaşam, Space, Place, Senses of Place, Cultural Identity, Everyday Life IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ KÜLTÜREL PRATİKLER ARACIIĞIYLA YERİN ANLAMININ ÜRETİMİ: VAN ÖRNEĞİ Soner, Sultan Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. H. Tarık Şengül Aralık 2005, 130 sayfa Bu tezin amacı mekansal ile sosyal arasındaki çok boyutlu ilişkiyi, bir yer olarak Van'a odaklanarak incelemektir. Sosyal süreçleri anlamak için mekansal ve sosyal arasındaki karmaşık ilişkiye bakmak önemlidir. Çalışma, mekan-yer ilişkisini dikkate alarak yerin anlamının inşasındaki ve yerin temsilindeki süreçlere yer, kültür ve kimlik arasındaki karşılıklı ilişki çerçevesinde yaklaşır. Toplumdaki farklı gruplar, yerin anlamı ve kimliğinin inşası sürecinde sürekli bir çekişme içindedirler. Bu çalışma, bu çekişme sürecinde yerin hem maddi hem de imgesel olarak nasıl kurulduğunu inceler. Yer hisleri ve yere verilen anlamlar, insanların içinde bulunduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve politik durumlar tarafından oluşturulur. Dolayısıyla bu tez, yerin temsili ve kullanımı üzerindeki çekişmeyi sosyal, kültürel, ekonomik, politik süreçler ve iktidar ilişkileri bağlamında tartışır. Bir yer olarak Van'ın imajının kurulmasında etkili olan dinamikleri ele alır. Bu dinamiklerin, yerin kurulmasında, kullanılmasında, dönüşümünde ve yeniden üretimindeki etkilerini kentteki farklı grupların kültürel pratikleri üzerinden inceler. Bu tez, yer ve kültür arasındaki ilişkiyi, farklı grupların gündelik yaşam pratiklerini ve bu pratikler aracılığıyla anlam üretim sürecini araştırır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF MEANING OF PLACE THROUGH CULTURAL PRACTICES: THE CASE OF VAN Soner, Sultan M.S., Department Of Urban Policy Planning And Local Governments Supervisor : Assoc. Prof. Dr. H. Tank Şengül December 2005, 130 pages The aim of this thesis is to study the multidimensional relation between the spatial and the social by focusing on Van as a place. In order to understand social processes, it is important to view the complex relation between the spatial and the social. Taking the space-place relation into consideration, this work approaches to the processes of construction and representation of identity of place in the framework of the interrelation between place, culture and identity. Different groups in society are in a constant contestation over the construction of the meaning and the identity of place. This work, studies how place is constituted both materially and imaginarily within this contestation process. Senses of place and the meanings given to places are formed by social, cultural, economical and political situations of the people. Consequently this thesis, discusses the contestation over the representation and the use of place in the context of social, cultural, economical, political processes and power relations. It considers the dynamics which are effective on the constitution of image of Van. It studies the influences of these dynamics on the construction, the use, the transformation and the reproduction of place through the cultural practices of different groups in the city. This thesis, researches the relation between place and culture, the everyday life practices of different groups and the process of production of meaning through these practices.