Convergence across provinces of Turkey: A spatial analysis
Türkiye'nin illeri arasında yakınsama: Mekansal bir analiz
  1. Tez No: 161930
  2. Yazar: ALTAN ALDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Eşitsizlikler, (3-yakınsaması, Markov Zincirleri, Mekansal Ekonometri, Regional Disparities, P-convergence, Markov Chains, Spatial Econometrics. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZ TÜRKİYE'NİN İLLERİ ARASINDA YAKINSAMA: MEKANSAL BİR ANALİZ Aldan, Altan Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Esma Gaygısız Temmuz 2005, 69 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'de bölgesel eşitsizliklerin analiz edilmesi ve yakınsama hipotezinin Türkiye'deki iller için test edilmesidir. Çalışma ayrıca, illerin gelişme sürecinde mekansal yayılma etkilerini analiz etmektedir. Çalışma 1987-2001 yıllarını kapsamaktadır. Analizlerde iki farklı yöntem kullanılmıştır. İlk olarak, yatay kesit regresyonlarına dayanan B yakınsıma yöntemi kullanılmış ve mekansal bağımlılığın etkileri mekansal ekonometri araçları kullanılarak bulunmuştur. İkinci olarak, Markov zincirleri yöntemi kullanılmış ve mekansal bağımlılık mekansal Markov zincirleri kullanılarak analize dahil edilmiştir. Her iki yöntemin sonuçlan Türkiye'de iller arasında yakınsama olmadığına ve mekansal yayılmanın büyüme sürecinde etkili olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONVERGENCE ACROSS PROVINCES OF TURKEY: A SPATIAL ANALYSIS Aldan, Altan M.Sc, Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Esma Gaygısız July 2005, 69 pages The aim of this study is to analyze regional disparities and to test the convergence hypothesis across the provinces of Turkey. The study also attempts to analyze the spatial spillovers in the growth process of the provinces. The analyses cover the 1987-2001 period. Two alternative methodologies are used in the analyses. First, the methodology of p-convergence based on cross-sectional regressions is used and effects of spatial dependence are analyzed using spatial econometric techniques. Second, Markov chain analysis is used and spatial dependence is integrated using spatial Markov chains. Results of both methodologies signal non existence of convergence and existence of spatial spillovers in the growth process of provinces.