Avrupalılaşma ve Türkiye'nin dönüşüm süreci
Europeanisation and transformation process of Turkey
  1. Tez No: 189719
  2. Yazar: DİĞDEM SOYALTIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CANAN BALKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Europeanisation, Transformation, Conditionality, Socialisation, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAvrupalılaşma ve Türkiye'nin Dönüşüm SüreciDiğdem SOYALTINDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAvrupa Birliği Anabilim DalıAvrupa Birliği Yüksek Lisans ProgramıAvrupalılaşma, özellikle son yıl içerisinde üzerinde çok tartışılan politikve akademik bir kavram olarak, Avrupa bütünleşme çalışmalarında yeni biranaliz düzeyi ve araştırma alanı oluşturmaktadır. Avrupalılaşma sürecindeAB'nin siyasal, sosyal ve ekonomik dinamikleri ulusal söylemlere, kimliklere,siyasal yapılara ve kamusal politikalara hâkim olan mantığın bir parçası halinegelmeye başlar. Bu bağlamda Avrupalılaşmanın ulus devletin yapısını ve onaeklemlenmiş anlamları değiştirdiği açıktır. AB ve ulusal düzey arasındakiuyumsuzluğun yol açtığı baskı, ülkedeki direnç noktalarının üstesindengelebilecek bazı arabulucu kurum ve aktörlerin de etkisiyle ulusal düzeydedeğişime yol açar.Avrupalılaşma süreci, AB üyesi ülkeler gibi aday ülkeler için de ABnorm ve standartlarına uyum yönünde yaşanan dönüşümü ifade eder. FakatAvrupalılaşma süreci üye ve aday ülkelerde birbirinden farklıdeğerlendirilmektedir. Avrupalılaşma üye ülkelerin Avrupa bütünleşmesindenetkilendiği ve aynı zamanda AB politikalarını yapılandıran ve kendi ulusalçıkarları yönünde şekillendiren oyuncular da olduğu, interaktif ve iki yönüolan bir süreçtir. Aday ülkeler için ise taraflar arasındaki asimetrik güçilişkisine dayanan tek yönlü bir Avrupalılaşma söz konusudur. Çalışmakapsamında aday ülkeler için yapılan değerlendirmede Avrupalılaşma yasalzorunluluklar, objektif ve sübjektif değişim yoluyla AB norm ve değerlerineyakınlaşma olarak tanımlanacaktır. Bu karmaşık süreçleri hayata geçirmekiçin koşulluluk ve sosyalizasyon olmak üzere iki temel mekanizma vardır. Adayülkeler kapsamında Türkiye için de AB üyeliği, belirtilen mekanizmalarçerçevesinde Avrupalılaşma yönününde dönüşüm için bir baskı unsuruoluşturmaktadır.AB koşulluluk stratejisinin yanında bazı ulusal ve uluslararasıgelişmelerinde etkisi son dönmede Türkiye'de çok önemli yasal, anayasal vekurumsal değişiklik yaşanmasına yol açmış, özelikle siyasal Avrupalılaşmasürecini hızlandırmıştır. Yaşanan bu dönüşüm sürecinin arkaplanındaAvrupalılaşmayı kolaylaştıran ve zorlaştıran faktörler vardır. Bu faktörlerarasında kurulacak konsensüs ve Türkiye'nin gelecekte kendisini nasıl bir ülkeolarak tanımlamak istediği- çoğulcu ve çok kültürlü mü yoksa modern fakatdaha üniter ve ulusçu bir demokrasi mi- Avrupalılaşmanın gidişatınıbelirleyecektir. Bu çalışma, kuramsal bir çerçeveden Avrupalılaşma vedönüşüm sürecini, ?Türkiye? örneği etrafında değerlendirmeye çalışacaktırAnahtar Kelimeler : 1) Avrupalılaşma 2) Dönüşüm 3) Koşulluluk4) Sosyalizasyon 5) Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.A DissertationEuropeanisation and Transformation Process of TurkeyDiğdem SOYALTINDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesEU Studies Graduate DepartmentThe concept of Europeanisation as an emerging multi-dimensional andcomplex phenomenon, especially in recent years has become an academic andpolitical concept respectively as a new level of analysis and a new analyticalframework in European Studies. Europeanisation refers to a set of processesthrough which the EU political, social and economic dynamics become a part ofthe logic of the domestic discourse, identities, political structures and publicpolicies. In this context it is clear that Europeanisation changes structure ofnation states and the collective understandings attached to them. Institutionaland policy misfit between EU and domestic levels puts adaptation pressure onmember states. This adaptational pressure and existence of mediating formalinstitutions which can overcome veto points in the country can lead totransformation at national level.Europeanisation refers a transformation process through adaptation ofEU norms and standarts both for EU member and candidate countries.Europeanisation process follows different ways in member and candidatecountries and must be evaluated in a different manners. Europeanisation is atwo way and interactive process in which EU member states, which are affectedby European Integration, are both appliers and shapers of EU policies inaccordance with their interests. On he other hand, Europeanisation is a oneway street for candidate countires, based on asymetrical power relationshipbetween two sides. In context of this study, Europeanisation refers a process ofconvergence on modern European norms and values through the interaction ofthree dynamics for candidate countries: first the legally binding norms of theEU, secondly the transformation of objective interests of enterprises andindividuals, third the transformation of subjective values and identities. Themechanisms for setting into motion these complex processes are summarilydivided into two categories: conditionality and socialisation. Europeanisationputs adaptational pressure also on Turkey via so-called mechanisms as in othercandidate countries and cause transformation.In addition to EU conditionality strategy, some national/internationaldevelopments may have impact on important institutional changes andconstutional and legal amendements in Turkey, thus have triggered politicalEuropeanisation. There are so-called some veto points and mediating factorsbehind this transformation process. The consensus that would be establishedbetween these factors and how Turkey comes to define itself in future -as apluralist, multicultural democracy or as a modernised but more unitarynationalistic democracy- will determine the ongoing process of Europeanisation.This study aims to assess the Europeanisation and transformation process forthe case of ? Turkey? in the theoretical framework.