Self-love and self-deception in Seneca, the stoic
Stoaci Seneca'da kendini sevme ve kendini kandırma
- Tez No: 161948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Seneca, kendini kandırma, kendini bilme, Stoalar, duygular, Seneca, self-deception, self-knowledge, Stoics, passions. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZ STOACI SENECA5 DA KENDİNİ SEVME VE KENDİNİ KANDIRMA Sururi, Ayten Ph. D., Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet inam Ortak Tez Yöneticisi : Doc. Dr. Ş. Halil Turan Mart 2005, 168 sayfa Bu tez çalışmasında Seneca'daki kendini seven benlik kavramı ve kendini kandırma problemi analiz edilmiştir. Durumunun farkında olmayan ve de iki tip eğitimli, toplam üç benlik tartışmasında, üç tip kendini kandırma modeli tartışılmıştır. Benliğin doğasında kendine değer verme, kendini koruma ve kendini olmak istediği gibi şekillendirme özellikleri olduğu iddia edilmiştir. Duygular, kendini kandıran benliğin kendini gösterdiği durumlar olarak ele alınmıştır. Kendini bilme problemi, nesnelere yüklediği değerleri bilmemesinden yola çıkarak, daha sonra usa vurma modelinde tartışılmıştır. Usa vurma modeli yapmak veya olmak istediği ile gerçekte ne olduğu arasındaki zıtlık üzerinde kurulmuştur. Kendini kandıran benlik tiplemeleri tartışmasında kendini kandırmanın aşılması doğal olarak mümkün ama pratikte eğitime rağmen bunun zor olduğu iddia edilir. Durumunun farkında olmayan benliklerin yanı sıra, eğitimlilerin kendini kandırmasının temelinde, durumunun farkındalığı ve aşmak isteme arzusu arasındaki gerilimden kaynaklanır. Bu tez çalışması kendini bilmenin aşılması zor bir durum olduğunu savunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF-LOVE AND SELF-DECEPTION M SENECA, THE STOIC Sururi, Ayten Ph. D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Inam Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ş. Halil Turan March 2005, 168 pages In this thesis, Seneca's notion of self as self-love and the problem of self- deception are analyzed. In examining three types of self-love, -ignorant, progressing selves,-three models of self-deception are discussed. Self-deception is related to the problem of self-knowledge. I discuss the nature of self-love as self- esteem and self-preservation and self-shaping ail of which are innate qualities and develop into more complex forms of knowing. Passions are concrete examples of the representations of deceived self; central to the overestimation of indifferents, the deceived self displays a pattern of reasoning that creates a paradox between what the self intends to do and what it actually appears or what the self wants to see himself as and what it actually is. In discussing various types of self- deception, it is argued that problem of deception can hardly be overcome practically even by education, although it is naturally possible. While the ignorant deceive themselves beyond their recognition, in the case of the educated selves, the tension between the knowledge of ignorance and the desire to be the person play an important role in self-deception. No one except the sage is free from self- deception. The thesis deals with the issue of self-knowing as a scarce possibility.