The possibility of an ethical transcendental philosophy in Levinas
Levinas'ta aşkınsal bir felsefenin olanağı
  1. Tez No: 161949
  2. Yazar: ERDEM ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Başkası, aşkınlık, bütünlük, sonsuz, yüz. vıı, Other, infinity, transcendence, face
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz LEVİNAS'TA AŞKINSAL ETİK BİR FELSEFENİN OLANAĞI Çiftçi, A. Erdem Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yönetecisi; Prof. Dr. Yasin Ceylan Kasım 2005, 144 sayfa Bu çalışma iki görev gerçekleştirme amacındadır: İlkin, Levinas'ta aşkmsal etik bir felsefenin olanaklı olduğu tartışılmakta; sonra da bu olanağı felsefi bir kabul edilebilirlik düzeyine taşıyan kavramların aydınlanabileceği gösterilmektedir. Filozofun felsefe tarihindeki tutumu, 'geleneksel Batı metafiziği içinde olmamak' türünde bir 'dışsallık' önermeye yöneliktir. Levinas, felsefesinin 'varolan kavramsal yapıya' (Yunan dili anlamında) yerleşmesini engelleyen ve yine kendisinin“çeper ifadeler”diye adlandırdığı türden şeyleri kullanma eğilimindedir. Bu konum, hükmedici bilgi formlarına bir direnç olarak da okunabilir. Levinas bu konumu ontolojiyi merkeze koyan Batı metafiziğine karşı bir direnç noktası olarak görür. Bu geleneğe karşı, geri kalan herşeyin vıkendisinden türediği, etikte adeta bir pilot nokta olan 'Başkası'yla karşılaşma' yi ve 'lyi'nin önselliğini koyar. Böylece, kendi başına-anlaşılabilir olmak anlamında 'kendi kendine yeterli bir bütünlüğe' gönderme yapmaksızın, 'Ben' kendi neşeli bağımsızlığında şüpheye düşürülür. Bu ilişkileniş, sonsuzluğun sonsuzlamasının gerçekleşmesinde bir bütünlüğün değil, belki tam da tersine 'olmaktan başka türlü'nün deneyimlenişine fırsat verir. Bu tutum Kant'ın ahlağa yer açmak için bilgiyi ortadan kaldıran tavrını çağrıştırabilir. Buna karşın, daha derin bir okuma bizi buradaki başka bir vurguyu farketmeye çağırır: Rasyonalitenin öncesine, ötesine, bir bakıma Kantçı girişimi radikalleştiren konuma yönelik bir vurguyu farketmeye. Derrida, bu girişimin olanaksız olduğunu, bu girişimin en başında kirlenmiş olmak bakımından olanaksız olduğunu gösteren bir filozof olarak Levinas'ın verdiği ilhamdan yine de ustaca yararlanmasını bilmiştir. Tüm bu girişimler ve kavramsal öneriler ele alınmış, incelenmiş, Levinas'ın ilhamı aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POSSIBILITY OF AN ETHICAL TRANSCENDENTAL PHILOSOPHY IN LEVINAS Çiftçi, A. Erdem Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Yasin Ceylan November 2005, 144 pages This study aims to accomplish two tasks: First, it is argued that an 'ethical transcendental philosophy' is possible with Levinas. Second, the concepts that bear this possibility to a philosophically acceptable level of cogency can be clarified. Philosopher's position in history of philosophy suggests a kind of 'externality' in the sense that he is not within the realm of very tradition. Levinas' predisposition is rather to employ what he calls 'peri-phrases' that hinder the philosopher to settle in the existing structure of concepts (read as Greek language). This position can also be read as a resistance to dominating forms of knowledge. Levinas takes this attitude as an important point of resistance against Western metaphysics that puts the ontology at the center. Against this tradition, he celebrates both the 'encounter with the Other' as a pilot point in ethics, one that all rest of which follows from, and the priority of 'the Good'. IVIn such a way, 'I' has been put into question in its gay independence without any reference to self contained totality, of the kind which is 'seJf intelligible'. This attachment that is infinition, of infinity helps us experience not a totality, but 'otherwise than being'. This attitute might resonate with the Kantian attempt displacing knowledge in order to make room for morality. However, a closer reading would notice that there is another agenda here, one that attempts to go to a status of pre-rationality, beyond rationality, so to speak an agenda that radicalizes the Kantian attempt. Derrida, a philosopher who showed that this attempt was just impossible, impossible in the sense that it was contaminated at the very beginning, skillfully benefits from the very inspiration Levinas has provided with. All these attempts and conceptual suggestions have been examined and analyzed, and the Levinasian inspiration has been tried to be elucidated.