Türkiye Türkçesi'nde bağımsız birleşik cümle
Independet compound sentence in Turkish language in Turkey
  1. Tez No: 161955
  2. Yazar: İHSAN ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALÂEDDİN MEHMEDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız ve bağımlı birleşik cümle, tonlama, independent and dependent compound sentence, intonation. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türkiye Türkçesinde Bağımsız Birleşik Cümle Tezin Yazarı: îhsan Ersoy Danışman: Prof. Dr. Alâeddin Mehmedoğlu Kabul Tarihi:13,07,2005 Sayfa Sayısı: IX(ön kısım)+127(tez) Anabilim dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim dalı: Yeni Türk Dili Bu çalışmada Türkiye Türkçesinde cümle bahsine yeni bir bakış açısı katmak amacıyla, bağımsız birleşik cümle konusunu ele aldık. Fakat önce Türkiye Türkçesinde cümleye ve birleşik cümleye bakış açışım değerlendirdik. Bu konuda farklı görüşlerin olduğunu saptadık. Bazı dilbilimcilerin birleşik cümle diye sınıflandırdığı cümlelere, bazılarının basit cümle dediğini, bu nedenle birleşik cümlenin sınırlarının tam olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, bağımsız birleşik cümleye neden ihtiyaç duyulduğunu ve nasıl olması gerektiğini anlattık. Bu konuda bazı dil bilimcilerin ve eğitimci yazarların birleşik cümle hakkındaki görüşleri ve düşüncelerini inceleyerek verdikleri örneklere eleştirel bir bakışla yaklaşarak sonuçlar ortaya koymaya çalıştık. Türkiye Türkçesinde birleşik cümlenin smıfiandınlmasınm çok çeşitli olması nedeniyle birleşik cümlenin türleri açıklanarak, bağımsız birleşik cümlenin sınırlarını açıklamaya çalıştık. Son bölümde ise çeşitli eserleri inceleyerek bağımsız birleşik cümle örnekleri verdik. Türkiye Türkçesinde bağımsız birleşik cümlenin ne kadar yaygın kullanıldığı ortaya kondu ve birleşik cümle sımflandınlmasımn gelişen bilimin ve insan düşüncesinin ışığında yeniden ele alınarak, Türkoloji'de bir birlikteliğin sağlanması gerekliliği fikrine ulaştık.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Independent Compound Sentence In Turkish Language In Turkey Author: Ihsan Ersoy Supervisor: Prof.Dr. Alaeddin Mehmedoğlu Date: 13.07.2005 Nu. of pages: IX(pre text)+127 (main body) Department: Turkish Language and Literature Subfield: Modern Turkish Language In this study we have considered about independent compound sentences in order to discuss a new point of view on the sentence subject in Turkish language in Turkey. At first we considered the point of view for the sentence and the compound sentence in Turkish language in Turkey. We've seen that there are different views on that subject. We've realized that the sentences which are classified as compound sentences are seen as simple sentences by some linguists while the others not, so we have described why independent compound sentence is needed and how it should be formed. By examining the opinions and thoughts of some linguists and educator writers about compound sentence and by approaching with critical views to the examples they have given, we have tried to bring up some conclusions. Since compound sentence matter and its classification is so complex, we have tried to explain the borders of the independent compound sentence by explaining the types of compound sentence. In the last part independent compound sentence examples have been given by researching various works. It has been brought up how commonly the independent compound sentence is used in Turkish Language in Turkey and we have the idea of a necessity in supplying a unity in Turkish studies by considering the classifications of compound sentence under the vision of developing science and the human. r