Kariyer devleri ile örgütsel vatandaşlık eğilimi arasındaki ilişki: Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi örneği
The relationship between career stages and organizational citizenship behavior: A case study of the faculty of economics and administrative sciences of Sakarya University
  1. Tez No: 161960
  2. Yazar: YASEMİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA ÖZDEN KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer devreleri, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Akademisyen, Career stages, Organizational citizenship behavior, Academicians
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Örgütsel vatandaşlık kavramı ülkemiz davranış bilimleri literatüründe görece yeni bir olgudur. Bu tür davranışların iş tatmini, örgüt kültürü, örgütsel bağlılık gibi diğer örgütsel davranış kavramları ile ilişkisi üzerine yayınlar bulunmasına rağmen demografik unsurlarla ilgili pek fazla yayın bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı da bu anlamda bir katkı sağlamaktır. Kariyer devrelerinin örgütsel vatandaşlık eğiliminde etkili bir unsur olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada literatürdeki bulgulara dayalı olarak anket ve mülakat olmak üzere nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında nicel araştırma kapsamında demografik değişkenleri, kariyer devrelerini ve örgütsel vatandaşlık davranışına ilişkin sorulan içeren, geçerlilik ve güvenirlilik testi yapılmış bir ölçekten uyarlanan standardize bir anket kullanılmıştır. Bu aşamanın evrenini Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenleri oluşturmaktadır. Yapılan analizler yardımıyla kariyer devreleri ile örgütsel vatandaşlık davranışı eğilim arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında ortaya çıkan kısıtlar nedeniyle 9 akademisyen ile derinliğine yan-yapılandınlmış mülakatlar yapılarak araştırma ikinci bir aşamaya taşınarak nitel bir boyut kazandırılmıştır. Bu aşamada amaç, nicel aşamanın bulgularına daha derin ve detaylı bir bakış açısı kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of organizational citizenship behavior (OCB) is a relatively new phenomenon for Turkish behavioral sciences literature. There have been a body of literature on the relationship between this kind of behaviors and the organizational behavior concepts such as job satisfaction, organizational culture and organizational commitment. However, there have not been high volume of publications on demographic components compared to other parts of the literature. The aim of this study is to contribute the literature in this respect. With the aim of determining that if the career stages are effective components for the tendency of organizational citizenship behavior, derived from to the findings in the literature, quantitative and qualitative methods (a questionnaire and interview) are used complementarily in this study. At the first stage of the research, standardized questionnaire is used as a means of quantitative research. This questionnaire includes demographic variables, career stages and questions about organizational citizenship behavior and it is adopted from a scale with its validity and realibility tests. The academicians in the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Sakarya University constitute the research universe of this stage. At the quantitative dimension, the relationship between the career stages and the tendency of organizational citizenship behavior is meant to be determined by analysis. A qualitative dimension is added and the research is carried to a second stage by doing semi-structured interviews with 9 academicians as restrictions occurred in the quantitative stage of the research. In the qualitative stage the aim was to get a deeper and more detailed explanations as well as crosschecking of the quantitative stage's findings.