Bosna-Hersek'in sosyo-politik yapısı ve ulus-devlet sorunu
Social-political structure of Bosnia and Herzegovina and queastion of national-state
- Tez No: 161975
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KAMİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek, Boşnak, Dayton, Bosnia and Hercegovina, Bosniak, Dayton VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
SAU Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Bosna-Hersek'in Sosyo-Politik Yapısı ve Ulus-Devlet Sorunu Tezin Yazarı: Erdal ÖZDALTezin Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. İbrahim KAMİL Kabul Tarihi: 14.09.2005 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım) + 93 (tez) + 1 (ek) Anabilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Tez'in Birinci bölümde, Bosna-Hersek kısaca tanıtılmakta ve ardından Bosna-Hersek'in ana unsuru olan Boşnakların modern anlamda“Millet”olma süreçleri, yaşadıkları kimliksel değişim kronolojik sıraya uygun olarak verilmeye çalışılmıştır. Yaşanan sosyal-kimliksel- oluşum sürecine ek olarak bu sürecin tamamlayıcı olması açısından siyasi gelişme süreci de bu bölümde kısaca ele alınmıştır. Bosna-Hersek Krizinin ortaya çıkması Yugoslavya'nın dağılmasıyla olmuştur. Dolayısıyla Yugoslavya'nın dağılma sürecinde yaşananlar Bosna-Hersek'in bağımsızlık süreciyle birebir bağlantılıdır. Yugoslavya'da yaşanan durumun anlaşılabilmesi Bosna-Hersek sorununun da anlaşılmasında yardımcı olacaktır. İkinci bölümde Yugoslavya' nın dağılmasının ardından birer cumhuriyet olan ülkeler teker teker ele alınarak Yugoslavya'da yaşananlar ortaya konulup, Bosna-Hersek'in bağımsızlık sürecinde ülkede nasıl bir politik atmosfer olduğu görülmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde modern manada ayrı bir millet olduklarının anlatılmasının ardından, ikinci bölümde açıklanan politik atmosferde bağımsız bir devlet olmayı amaçlayan Bosna-Hersek' de bağımsızlık süreci, uluslararası politikada belirleyici olan devlet ve kuruluşların Bosna- Hersek sorununa verdikleri tepkiler, bu devlet ve kuruluşlar tarafından öne sürülen barış planları üçüncü bölümde ele alınmıştır. Bosna-Hersek konusunda sahip olduğu tarihi geçmişi sebebiyle özel bir konumu olan Türkiye'nin soruna yaklaşımı ve sorun karşısında yaptıkları da bu bölümde anlatılmaya çalışılmıştır. Son olarak Bosna-Hersek'de bir devletin kurulmasını sağlayan barış anlaşması olarak Dayton Barış Anlaşması, ortaya çıkardığı devlet yapısı ve söz konusu anlaşmanın uygulanışı ile birlikte açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya Universty Institute of Sosial Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Social-Political Structure of Bosnia and Herzegovina and Question of National-State Autor: Erdal ÖZDAL Supervisor: Ass. Prof. Ibrahim KAMİL Date: 14 September 2005 Nu.Of papes: VII (pre text) + 88 (main body) + l(appendice) Department: International Relations Subfield: International Relations In the first chapter, Bosnia and Hercegovina is introduced and then analysed the phases in Bosniak nationalism and the changes in this process. In addition to Social and cultural construction of Bosniak identity as a modern meaning and political development is analysed respectivelly. Bosnian crisis accured after the collapse of Yugoslavia. So, the developments during the collapse of Yugoslavia is related to independencey process of Bosnia and Hercegovina. To understand Yugoslavia Crisis will faciliate the understanding of Bosnia and Hercegovinian question. In second chapter, it is anlaysed all independent countries stemming from the collapse of Yugoslavia and then tried to be axplanatied the atmosphere in the region. In the third chapter, it is discussioned Bosnia and Hercegovina crisis and the reactions of regional countries, global actor in the international system and international organizations. Mentioned peace plans prepared by these contries and organizations, it is analysed the reactions of Turkey having a special stuation because of it's historical past. Finally, Dayton Peace Agrement causing the construction of the country is debated and tried to be explained the structure of the country resulting from this agrement.