Ali Bin Hüseyin'in hayatı ve rivayetleri
Ali Bin Hüseyin's life and reported hadises
  1. Tez No: 161974
  2. Yazar: MUSTAFA ARICAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN TEKİNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zeynelâbidin, Medenî, Tabiî, Alim, Sika, Zeynelâbidin, Medenî, Tabiî, Alim, Sika
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Ali b. Hüseyin'in Hayatı ve Rivayetleri Tezin Yazarı: Mustafa ARICAN Danışman: Yrd. Doç.. Dr. Ayhan TEKINEŞ Kabul Tarihi: 1 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 147 (tez) Anabilimdalı. Temel İslâm Bilimleri Bilimdalı: Hadis Bu çalışmada, Ali b. Hüseyin'in Hayatı ve ehl-i sünnet' in temel hadis kaynaklarındaki hadis rivayetleri incelenmiştir. Bu açıdan bir yönüyle biyografi (rical), diğer yönüyle de bu şahsa ait rivayetler bir araya getirilmeye çalışıldığından bir derleme çalışmasıdır. Çalışmanın hedefi; Ehl-i beyt'in önde gelen şahsiyetlerinin tanınması ve rivayetlerinin muteber hadis eserlerine nasıl yansıdığı araştırılarak ilim tarihinin içinde Ehl-i beyt'in rolünün belirtilmeye çalışılmasıdır. Birinci bölümde Ali b. Hüseyin'in hayatım geçirdiği Medine şehri tanıtılmaya çalışılmış ardından Ehl-i beyt imamlarının ilmî faaliyetleri hakkında bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde Ali b. Hüseyin Zeynelâbidin'in hayatı ve manevî kişiliği başlığı altında ailesi ve yetiştiği muhit, dönemin bazı önemli siyasi olaylarında Ali b. Hüseyin ve vefatı gibi konular ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ”Ali b. Hüseyin'in ilmî kişiliği ve hadisçiliği" başlığı altında onun ilmî kişiliği, hocaları ve talebelerinden bahsedilmiştir. Son bölüm olarak ele alınan dördüncü bölümde ise Zeynelâbidin'in Külüb-i Tis'a'da ve Abdürrezzâk'ın Musannefmdz geçen rivayetleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca oğlu Zeyd b. Ali'ye isnad edilen Müsned-i Zeyd hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI Sakarya University Institute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Ali b. Hiiseyin's Life and Reported Hadises. Author : Mustafa ARICAN Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ayhan TEKINEŞ Date : 1 July 2005 Nu.of Pages: VI (pre text) + 147 (main body) Department: Basis of Islamic Sciences Subfield: Hadith In this study, Ali b. Hiiseyin's life and reported hadises from the basic source of”Ehl-i Sünnet“ are investigated, for this reason, this investigation is a biography and also a kind of collection of reported hadises belonging to Ali b. Hüseyin. In the first part, the city of Medine, Where Ali b. Hüseyin lived in inroduced and after that Ehl-i beyt's imam's scientific studies are presented, in the second part some topics like, Ali b. Hiiseyin's family, hometown, his role in the important politic events ot that times and his death are introduced under the title of ”Ali b. Hüseyin Zeynelâbidin's Life and spiritual character. The pupose of this study, to introduce the most important characters of Ehl-i bcyt and to research their reported hadises, and to expose the role of Ehl-i beyt in history of science. In the third part, Ali b. Hiiseyin's scientific character, his teachers and students are explained under the title of“AH b. Hiiseyin's scientific character and his hadith.”In the fourth part as a conclude the reported hadises from Zeynelâbidin's“Kiitüb-i Tis'a”and Abdürrezzâk's“Mıısannef”are tried to presented, in addition, it is given some information about“Miisned-i Zeyd ”belonging Zeyd b. Ali who is Ali b. Hüseyin' s son.