Yahudi ve İslam geleneğine göre Hz. Yusuf
Prophet joseph according to jewis and İslamic traditions
- Tez No: 161996
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yusuf, Peygamber, İslam, Yahudilik, Joseph, Prophet, Islam, Jewishness VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tezin Başlığı: Yahudi ve İslam Geleneğine Göre Hz. Yusuf Tezin Yazarı: Mehmet Karaman Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fuat AYDIN Kabul Tarihi: 22 Eylül 2005 Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 94 (tez) Anabilimdalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilimdalı: Dinler Tarihi Hz. Yusuf Yahudilik ve İslam'da ortak olarak bahsedilen peygamberlerden biridir. Her iki dinin başta kutsal kitapları olmak üzere geleneksel kaynaklarında hayati ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu anlatımlarda farklılıklar olmasına karşın bir çok ortak noktaya rastlanır.. Bu çalışmanın çıkış noktası her iki dinin başta temel kaynakları olan kutsal kitap metinlerinin tetkik edilip onların çizdiği ana hatlar üzerinde diğer önemli kaynaklarda yer alan bilgilerin sistemli bir Şekilde ele alınıp, daha sonra karşılaştırılmasıdır. Ele alınan başlıklar incelenirken her iki dinin genel mantığı içinde kalmaya çalışılmış, verilen bilgiler o dinin bakış açısı nazara alınarak objektif olarak işlenmiştir Yapılan çalışma sonucunda her iki dinin öncelikle ana kaynakları olan kutsal kitaplarındaki veriler, daha sonra temel eserler ve o eserlerin ele alındığı kaynaklara inilerek sistemli bir inceleme sonucunda her iki dine göre portre oluşturulmuştur. Benzer ve farklı yanlar ortaya çıkarılıp karşılaştırma yapılarak Hz. Yusuf un iki dinin geleneksel kaynaklarına nasıl yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Title of the Thesis: Prophet Joseph According To Jewish And islamic Traditions Auther: Mehmet Karaman Supervisor: Assis. Prof. Fuat AYDIN Date: 22 September 2005 Nu. of pages: VI (pre text) + 94 (main body) Department: Philosophy And Religious Science Subfielt: History Of Religions Prophet Joseph is one of the common prophets mentioned in both Islam and Jewishness. His life story has been explained in traditional resources in addition to holy books of both religions. Although there are some differences there are so many common points in these explanations. The origin of this thesis is comparing the scrutinized holy book texts with the other important information resources which are dealed with in a systematic way based on the main lines of holy books. During the examination of the headlines, it has been tried to be in the area of the general logic of the religions and informations have been processed according to view of the religion in an objective way. Two different portraits have been formed according to two religions by studying systematically; first holy books which are main source of the religions and second, basic works and then resources which are pointed by these works. It has been viewed how Prophet Yusuf is reflected on the traditional resources by comparing similar and different points.