Ümit Yaşar Oğuzcan hayatı, sanatı,eserleri
The life of Ümit Yaşar Oğuzcan, his art, works
- Tez No: 162631
- Danışmanlar: DR. GONCA GÖKALP ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ümit Yaşar Oğuzcan, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Aşk Şiiri, Rubai, Taşlama, Ümit Yaşar Oğuzcan, Turkish poem in the Republic term, love poem, rubaî, satirical poem
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
1946-1983 yılları arasında sanatıyla öne çıkan Ümit Yaşar Oğuzcan, sayıca fazla şiirler yazmakla birlikte galericiliği, düzyazıları, plâkları, bestelenen şiirleriyle de tanınmaktadır. Yayınladığı kırk bir eserinden otuz yedisi şiir, dördü düzyazı tarzındadır. Yaşadığı dönemin en fazla şiir yazan şairlerinden biridir. Bu şairin olumsuz tepkiler almasına neden olmuştur; fakat şair eleştirilere bakmaksızın şiire devam etmiştir. İlk şiirleri 1942 yılında Eskişehir, Kocatepe ve Sakarya gazetelerinde yayımlanmıştır. İçinde bulunduğu ortamdaki sanatsal değişimlerden etkilenmeyen şairin tek hassasiyeti toplumsal ve siyasal değişimler olmuştur. Oğuzcan, döneminin hiçbir edebî akımına kapılmamış, sanatın ideolojisinin yapılmamasını, sanata kurallar konulmaması gerektiğini savunmuştur. Şiirin temelini ilhama dayandıran Oğuzcan, kullandığı sade ve pürüzsüz dille anlaşılır olmayı benimsemiştir. Oğuzcan ideolojileri, siyaseti sanatının temeline almamış; fakat bunları taşlamalarına konu ederek toplumun sözcülüğünü üstlenmiştir. Bağımsız sanat anlayışı sonucu Oğuzcan, aşktan ölüme, inançtan siyasî olaylara kadar pek çok konuyu işlemiştir. Akılda kalıcılığı kolaylaştıran sade, pürüzsüz dil; uyaklı biçim ve sohbete yakın anlatım tarzı ile çok okunan şairlerden biri olmuş, galericiliği, bestelenen şiirleri ve plâklarıyla da popüler şair unvanını almıştır.
Özet (Çeviri)
AKTAŞ, Aysun. The life of Ümit Yaşar OGUZCAN, his art, works, Advanced Bachelor's Degree Thesis, Ankara, 2006. Not only writing numerous poems but also with his galleries, stories, records and composed poems Ümit Yaşar Oğuzcan became an outstanding artist between the years of 1946-1983. Of his forty-one published works thirty-seven are poems and four are essays. Throughout his period he was one of the most productive poem writer, which caused him to receive negative feedbacks. However, without concerning the criticts he went on poetry. His first poems were published in Eskişehir, Kocatepe and Sakarya newspapers in 1942. The only concern of the poet, who was not affected by the changes related with art, was the social and the political changes. Oğuzcan, who didn't let himself fall into any literary involments, defended having no borders in art as well as not counting the art in terms of politics. Using pure and smooth language which he meant to be coherent, Oğuzcan claimed that poem was based on inspiration. Oğuzcan didn't use the idologies and politics in the base of art but he used them in his stonings in the name of public. As a result of independent art understanding, Oğuzcan used lots of subjects such as; love, death, belief and politics. With the usage of pure, smooth, rhymed language which made his works easier to understand, he became one of the most well known poets. In addition to this, his composed poems and records brought him the most popular poet fame.