Türk romanında modernleşme sorunu
  1. Tez No: 162868
  2. Yazar: LÜTFİYE HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Novel, Modernization, Westernization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
107 ÖZET Türkiye'de modernleşme çabalan Tanzimat Fermanı ile başlamış ve yaklaşık iki yüzyıllık bir süreç içinde Doğu medeniyetinin temel öğeleri ile Batı medeniyetinin yeni ve farklı değerleri karşı karşıya gelmeye başlamıştır. Bu ikilemden doğan modernleşme sorunu, Türkiye'nin, sosyal ve fikir düzleminde olduğu kadar, edebi ortamında da önemli bir konu olmaya başlamış, 20. yüzyılın ilk yarısının sonlarına kadar gelen uzun bir süreçte Türk edebiyatının özellikle de romanının temel sorunsalı olmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde, Türkiye'nin modernleşme ya da aynı anlamda olmak üzere batılılaşma çabaları incelenmiş ve bu çaba içersinde Türk romanın gelişim seyrine göz atılmıştır. İkinci bölümde ise incelediğimiz dönem içersinde eser vermiş olan önemli romancılar incelenmiş ve Batılılaşma meselesine bakış açıları irdelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü Bölümde ise yine belli başlı konular çerçevesinde yazarların eserlerinden alıntılar yapılarak, romanlarında modernleşme çabalarına bakış açıları incelenmiştir. Her edebi eser kendi içinde bir bütünlük arz eder ancak eserin yapısının bozulmaması için yazarların değil de konuların bir bütün içinde ele alınması yoluna gidilmiştir. Tezimizde modernleşme sancılarının en hızlı yaşandığı bir dönemi esas alarak Türk romanında modernleşme sorununa nasıl yaklaşıldığını belirlemeye çalıştık. Buradan hareketle modernliğin ve özelde Türk modernleşmesinin modernleşme çabalarının en hızlı yaşandığı dönem olan 1920 ile 1950 yılları arasında yazılmış romanlar üzerinden okunmaya çalışılması bu tezin temel çıkış noktasıdır. Bu dönemde yazılan eserler, asıl olarak modernliğin eleştirel bir değerlendirilişi olduğu ölçüde Türk modernleşmesinin de bir sorgulanmasıdır.
Özet (Çeviri)
108 ABSTRACT Modernization efforts in Turkey have been commenced by Administrative Reforms and within approximately two hundred years process the fundamental elements of the Eastern Civilization and, new and different values of the Western Civilization have started to come up against each other. Rising from this dilemma, the matter of modernization has become an important issue in literary world as well as on social and ideal platforms of Turkey, and it has become the basic problematic of Turkish literary, especially of novel, within the long period reaching up to the end of the first half of the 20th century. In the first part of this study, modernization efforts, namely westernization efforts of Turkey have been studied and development process of Turkish novel in these efforts has been glanced. In the second part, considerable novelists who had done literary work within the period studied have been researched and their point of views to the matter of Westernization have been tried to be investigated. In the third part on the other hand, again within frame of certain subjects their point of views on modernization efforts in their novels have been researched by quoting from their works. Each literary work presents entireness in itself but in order to protect the structure of the work not the novelists but the subjects have been discussed as an entire. In this thesis, by taking a period in which modernization problems have been seen frequently as a basis, it has been tried to be determined that how modernization problem has been approached in Turkish novel. Thus, the principle originating point of this thesis is that the modernity and in particular Turk modernization have been tried to be red over the novels written109 between the years 1920 and 1950, the most rapid period in modernization efforts. Works which had been written in this period are the interrogation of Turkish modernization as well as in fact they are the critical evaluation of modernization.