1980-1990 yılları arasındaki Türk romanında kimlik sorunu
Identity issues in Turkish novel between the years 1980-1990
- Tez No: 440870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik Sorunu, Roman, Kara Kitap, Gece Dersleri, Üç Beş Kişi, Hoşçakal, Identity Issues, Novel, Black Book, Evening Courses, Three Five People, Goodbye Hope
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kimlik sorununun, 1980-1990 yılları arasında yayınlanan dört roman üzerinden incelendiği bu tezde, kimlik sorununun yerel sebepleri tespit edilmiştir. Bu romanlarda, kimlik sorununun farklı sebepleri üzerinde durulmuştur. Orhan Pamuk'un Kara Kitap romanında, kültürel kimlik sorunu, modernleşme/batılılaşma bağlamında incelenmiş, modernleşme/batılılaşma çalışmalarının kültürel kimlik üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Adalet Ağaoğlu'nun Üç Beş Kişi adlı romanında ise toplumsal cinsiyet bağlamında kimlik sorunu incelenmiş ve toplumsal cinsiyet rollerinin kimlik sorunu üzerindeki etkisi tespit edilmiştir. Latife Tekin'in“Gece Dersleri”ve Ayla Kutlu'nun“Hoşçakal Umut”romanı ise birlikte değerlendirilmiştir. Çeşitli noktalarda benzerlik gösteren bu romanlarda, aşırı siyasallaşma ve kolektif örgütlenmenin, kimlik sorunu üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Tezimizin çıkarımları arasında, kimlik sorununun daha ziyade modernleşme ile yakından alakalı olduğudur. Gerek modernleşmenin doğal sonuçları gerekse Türkiye'nin kendine özgü modernleşme çabalarının sonuçları, kimlik sorununun temel kaynaklarıdır. Edebiyat sosyolojisi bağlamında değerlendirilen romanlarda, döneme özgü ve bugünde yaşanan kimlik sorunlarının nedenleri ve sonuçları görülmüştür. Çeşitli disiplinlerden kaynaklarla yürütülen tezimizde, Türkiye'de yaşanan kültürel, siyasi, fiziki ve ekonomik değişimlerin kimlik üzerindeki etkisi de çıkarımlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Identification of problems, in this thesis, which examined over four novels published between 1980-1990, local causes of the problem of identity was determined. In this novel, it focuses on the different causes of the problem of identity. İn Orhan Pamuk's novel The Black Book, cultural identity, modernization / westernization examined in the context of modernization / westernization work it has focused on the impact on cultural identity. Adalet Ağaoğlu“Three-Five People”is examined in the novel context of a gender identity problem and the impact on the issue of gender identity was determined. Latife Tekin's“Night Courses”and Ayla Kutlu“Goodbye Hope”The novel is analyzed. At various points in this book are similar, excessive politicization and the collective organization, its impact on the problem of identity was observed. Between conclusions of the thesis, but rather the problem is that the identity closely associated with modernization. Both the natural consequences of modernization and Turkey, the results of its own modernization efforts are the main source of identity. Sociology of Literature assessed in the context of the novel, and period-specific causes and consequences of the problem of identity that has been seen there today. Our thesis conducted with resources from various disciplines, experienced in Turkey cultural, political, physical and economic impact on the identity of the change are among the conclusions.