Outposts of an empire: Early Turkish migration to Peabody, Massachusetts
Bir imparatorluğun ötesi: Peabod, Massachusetts'e ilk Türk göçü
- Tez No: 162992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JOHN GRABOWSKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göç/Göçme, ABCFM, Harput, Amerikan Misyonerleri, Tanzimat, ABD Nüfus Sayımları, 20. Yüzyıl, Migration/Immigration, ABCFM, Harput, American Missionaries, Tanzimat, U.S. Censuses, 20i! century
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Elinizdeki tez, Massachusetts, Peabody şehrine ilk Türk göçünü (1890-1920) inceliyor. Peabody'ye ilk Türk göçüne neden olan başlıca etkenin ekonomik olduğu görüşünü savunan bir vaka incelemesi niteliğini taşıyor. Bundan dolayı, meydana gelen göç dalgasının, Anadolu'dan“altınla döşeli”sokaklara bir“kas göçü”özelliği taşıdığı görüşünü savunuyor. Aynı dönemlerde AB D' ye göç eden Avrupalıların aksine, Türklerin Peabody'ye yerleşmek ve yeni bir yaşam kurmak gibi bir amaçlarının olmadığını, mümkün olduğu kadar kısa bir sürede para kazanarak, anavatana kesin dönüş yapmayı hedeflediklerini iddia ediyor. Bu çalışmanın vurguladığı en önemli noktalardan biri, Peabody'ye göç eden Türklerin, Ermenileri, Rumları ve Yahudileri de kapsayan, büyük bir Osmanlı göç zincirinin halkalarından biri olması, Osmanlı milletlerinin anavatandaki sosyal yaşantılarını Peabody'de yeniden kurmaları ve aralarındaki ilişkiler ağı sayesinde yabancı bir dünyada ayakta kalmayı ve yaşamlarım sürdürmeyi başarmalarıdır. Sonuç olarak, nüfus sayımlarına dayanarak Peabody'deki ilk Türk ve Osmanlı toplumuna yeni bir soluk veren bu çalışma, bir yandan Türkler ve diğer Osmanlı milletlerine mensup kişilerin arasındaki düşmanlığın anlatıldığı popüler yazma meydan okurken, bir yandan da Peabody'deki ilk Türk toplumu ve 1960'larda Federal Almanya'daki Türk toplumu arasındaki çarpıcı benzerliklere dikkati çekiyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines early (1890s- 1920s) Turkish immigration to Peabody, Massachusetts. It is a case study which argues that the most prominent factor driving early Turkish migration to Peabody was economic. Thus the migration movement constituted a“brawn drain”from Anatolia to the“streets paved with gold.”As was the case with some European peoples who immigrated to the United States at the same period, the Turkish immigrants in Peabody, Massachusetts, did not intend to stay in the United States. They only wanted to earn money and return to the homeland as soon as possible. More importantly this thesis argues that the Turkish immigrants were part of a larger Ottoman migration to the United States. The Turks in Peabody were part of a chain of migration that included Armenians, Greeks, and Sephardic Jews. They, together with the Armenians, Jews and Greeks constructed an Ottoman microcosm in Peabody essentially recreating the millets of the Ottoman Empire in which inter-communal support helped the Turks contend with the strange new environment. By the early 1930s most of the Turkish immigrants in Peabody had returned to their homeland. Overall, this thesis provides new insight into the Turkish and Ottoman diaspora that challenges popular conceptions of continual strife between the Turks and members of the other Ottoman millets. Additionally, it shows that this early Turkish immigrant community was, in some ways, strikingly similar to later twentieth century Turkish immigrant communities, such as those in Germany during the 1960s.