Bringing them together: Turkish-American relations and Turkish demogracy, 1945-1950
Bir araya getirmek: Türk-Amerikan ilişkileri ve Türk demokrasisi 1945-1950
- Tez No: 162993
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDWARD KOHN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, demokratikleşme, Türk-Amerikan İlişkileri, Soğuk Savaş. iv, Democracy, democratization, Turkish- American Relations, Cold War. in
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET BÎR ARAYA GETİRMEK: TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ VE TÜRK DEMOKRASİSİ, 1945-1950 Kayaoğlu, Barın Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Edward P. Kohn Mayıs 2005 Muhtelif zamanlarda, değişik ülkelerin içişlerine karışmadan demokratikleşmelerinde yardımcı olmak için ABD tamamlayıcı bir oyuncu işlevi görmüştür. Soğuk Savaş sırasında, bu politika özellikle Washington'un anti- Komünist eğilimine bağlıydı. Çoğu zaman, anti-Komünizm, özgürlük ve demokrasi eşanlamlı olarak kullanılıyordu. Bu tez ABD'nin demokrasiye geçişi yakından izlediği böyle bir durumdan bahsetmektedir, yani 1945 ve 1950 yıllan arasında Türkiye. Soğuk Savaş'ın başlangıcında ABD'nin Türkiye'ye yönelik birincil politikası Sovyetler Birliği'ni dışarıda tutmaktı. Diğer yandan, Türk liderlerinin, özellikle Atatürk'ün ve İnönü'nün, demokrasiye bağlılıkları demokratikleşmeyi tetikleyen etkenlerdi. Yine de, bu olguları ayrı şekilde ele alma geleneğinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu tez Türk demokratikleşmesinin Soğuk Savaş 'm başlangıcında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere etkisini incelemek için tarihsel kayıtlara bakacaktır. Beklentilerin aksine, ABD Türkiye'ye demokratikleşmesi için baskı uygulamamıştır zira Türkiye zaten bu yolda ilerlemekteydi. Ayrıca ilginçtir ki Türk devlet adamları ve aydınlan demokrasiyi ve Amerikan ortaklığını çağdaşlaşmalarının ve Batılılaşmalarının bir ilanı olarak görmekteydiler. Bu nokta da bu tezin yapı taşlarından biridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BRINGING THEM TOGETHER: TURKISH-AMERICAN RELATIONS AND TURKISH DEMOCRACY, 1945-1950 Kayaoğlu, Barm M.A., Department of History Supervisor: Asst. Prof. Dr. Edward P. Kohn May 2005 At certain times, the U.S. has been a complementary player in helping different countries to democratize without interfering in the affairs of the host country. During the Cold War, this policy owed to Washington's anti-Communist disposition. Most of the time, anti-Communism, freedom, and democracy were used interchangeably. This thesis talks about such a case where the U.S. kept a close eye on the transition to democracy, namely Turkey from 1945 until 1950. Primary U.S. policy towards Turkey at the onset of the Cold War was to keep the Soviet Union out. Meanwhile, Turkish leaders' democratic credentials, particularly those of Atatürk and İnönü, were the triggering factors for democratization. Treating the two traditionally separate phenomena, however, needs to be reconsidered. The thesis will look at the historical record to analyze how Turkish democratization was a factor in the relations between the U.S. and Turkey at the beginning of the Cold War. Contrary to expectations, the U.S. did not exert pressure on Turkey to democratize as Turkey moved steadily on that path. Also interestingly, Turkish statesmen and intellectuals saw democracy and the U.S. partnership as the manifestation of their modernization and Westernization. This point offers itself as another building block for the thesis.