Türkiye'de güçlü devlet geleneğinin erken Cumhuriyet Dönemi laikleşme devrimlerine etkisi (1923-1938)
The impact of strong state tradition on the early Republican reforms of secularization in Turkey (1923-1938)
- Tez No: 163001
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN ÖZBUDUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güçlü Devlet Geleneği, Türkiye, Laikleşme, Erken Cumhuriyet Devrimleri vı, Strong State Tradition, Turkey, Secularization, Early Republican Reforms IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE GÜÇLÜ DEVLET GELENEĞİNİN ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ LAİKLEŞME DEVRİMLERİNE ETKİSİ (1923-1938) Hakkı Taş Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Mayıs, 2005 Bu tezin amacı, Osmanlı İmparatorluğu' ndan Erken Cumhuriyet dönemine güçlü devlet geleneğinin etkilerini laikleşme sürecini ele alarak tanımlamaktır. Çalışma, Türk milli devletinin Osmanlı'dan, devletin toplumdaki çıkar öbeklerinin toplamından fazlasını ifade ettiği güçlü devlet anlayışını miras aldığı görüşüne dayanmaktadır. Osmanlı- Türk siyasasında, devlet üstün bir konuma sahipti ve bu, din gibi sosyal kurumlara karşı faydacı bir tutuma yol açtı. Bunun yanında, devletinbütün gelişmeden sorumlu tek özne olarak kabul edilmesinden kaynaklanan bir seçkinci anlayış belirdi. Atatürk, Türk devlet geleneğine paralel olarak aynı zihniyeti devam ettirdi: Üstün devlet kavramının yanında dine karşı faydacı bir yaklaşımı benimsedi. Ayrıca Osmanlı yenilikçilerinin başlattığı seçkinci ve tepeden inme modernleşmeyi de devam ettirdi. Bu tez, Türkiye özelinde, egemen olanın hep devlet olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF STRONG STATE TRADITION ON THE EARLY REPUBLICAN REFORMS OF SECULARIZATION IN TURKEY (1923-1938) Hakkı Taş M. A., Department of Political Science Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun May, 2005 This thesis aims at identifying the implications of strong state tradition from the Ottoman Empire to the Early Republic within the case of the secularization process. It relies on the theory that the Turkish nation-state has inherited from its predecessor a strong state tradition, in which the state is more than the sum of sectional interests within the society. In the Ottoman-Turkish polity, the state enjoyed a supreme position, which resulted in a pragmatic view toward social institutions like religion. iiiIn addition, elitism appeared through the conception of state as the sole agent for total development. Atatürk maintained the same mentality parallel to the Turkish state tradition: he had a pragmatic approach to religion along with the conception of the supreme state. He also continued the elitist top-down modernization launched by the Ottoman reformers. This thesis argues that in Turkish practice, it is the state that prevails.