Privatization of forests: A options approach
Ormanların özelleştirilmesi: Reel opsiyon yaklaşımı
- Tez No: 163002
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reel Opsiyon, Özelleştirme, Ekonomik Rant, Çevresel Fayda iv, Real Options, Privatization, Economic Rent, Amenity in
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET ORMANLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ: REEL OPSİYON YAKLAŞIMI Siyahhan, Baran Master, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Selçuk Caner Şubat 2005 Bu çalışma ormanların özelleştirilmesini incelemektedir. Çalışma, özelleştirmenin reel opsiyon olarak değerlendirilebileceğini anlatmaktadır. Tez, ormanların hangi koşullarda özelleştirilmesi gerektiğini gösteren bir model geliştirmektedir. Tez, reel opsiyon çerçevesinde, özelleştirmenin ertelenmesinin pozitif bir değeri olabileceğini kanıtlamakta ve devletin ormanı özelleştirmesi gereken eşik değerini bulmaktadır. Model, aynı zamanda, faiz oranı ve belirsizlik gibi temel ekonomik değişkenlerin özelleştirme kararı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIVATIZATION OF FORESTS: A REAL OPTIONS APPROACH Siyahhan, Baran MSc, Department of Business Administration Supervisor: Asst. Prof. Selçuk Caner February 2005 This thesis analyzes the privatization of forests. It suggests that privatization can be regarded as a real option. The thesis develops a model that determines the optimal conditions for privatization of forests. Working in a real option framework, I show that delaying privatization could have a positive value attached to it and obtain the critical value at which the government privatizes the forest. I also show that the fundamental variables in the economy such as the interest rate and uncertainty can affect the decision to privatize.