A multinomial choice model of bank choice with social interactions
Banka tercihi için sosyal etkileşimli multinomial tercih modeli
- Tez No: 163039
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA PINAR ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Banka Tercihi, Sosyal Etkileşim, Multinomial Logit, Kesikli Tercih, Bayesian Sınıflama, Bank Choice, Social Interactions, Multinomial Logit, Discrete choice, Bayesian Clustering IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Banka Tercihi için Sosyal Etkileşimli Multinomial Tercih Modeli Uygar Yüzereroğlu Bu tez çalışmasında, farklı bankaların müşteri profilleri analiz edilmiştir. Ayrıca sosyal etkileşimin müşteri tercihlerindeki etkisi incelenmiştir. Ele alman bankalar kamu bankaları, İş Bankası, büyük ve küçük özel bankalar biçiminde sınırlanmıştır. Türkiye'nin farklı ilçelerinden 2002 yılında çekilmiş 1829 kişilik bir örneklem üzerinde çalışılmıştır. İlk olarak, farklı müşteri türlerini anlamak için sosyal etkileşim hesaba katılmadan bir multinomial logit modeli kurulmuştur. İkinci olarak, ömeklem farklı sosyo-ekonomik statü gruplarına bölünmüş ve her bir grup için ayrı bir multinomial logit modeli kurulmuştur. Üçüncü olarak, tüm örneklem için Brock ve Durlauf un (2003) modeli temel alınarak sosyal etkileşimli bir multinomial logit modeli kurulmuştur. Bulgular yaş, gelir düzeyi, meslek, kültür, bankacılık hizmetleriyle ilgili bilgi düzeyi ve kullanılan bankacılık hizmetleri gibi değişkenlerin anlamlı olduğunu göstermiştir. Sosyo-ekonomik gruplar arasında bazı farklılıklar görülmüştür. Buna karşı sosyal etkileşimli model düzgün sonuç vermemiştir. Bu yüzden, varsa bile, sosyal etkileşimlerin büyüklüğü hesaplanamıştır. Herşeye rağmen, Türkiye'deki banka müşterilerine yönelik derinlemesine bir analiz yapılarak literature katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A Multinomial Choice Model of Bank Choice with Social Interactions by Uygar Yüzereroğlu In this thesis, we analyze the customer profiles of different types of banks, and also try to see if social interactions have an effect in customers' bank choices. The types of banks we consider are public banks, İş Bank, big private banks and small private banks. We work on a sample of 1829 observations gathered from different districts of Turkey in 2002. At first, we construct a multinomial logit model without social interactions to sort out different profiles of customers. Next, we classify the sample into different socio-economic levels, and run separate multinomial logit regressions for each one of them. Thirdly, we construct a multinomial logit model with social interactions for the whole sample according to the model of Brock and Durlauf (2003). The variables such as age, income, occupation, culture, information level about the banking services, and the banking services used appear significant in the choice of banks. We also see differences between different socio-economic levels. Unfortunately the model of social interactions does not give proper results and we cannot quantify the social effects, if any. Nevertheless, we contribute to the literature by doing an intensive analysis about the customers of banking services in Turkey.