Nörolojik semptom veya bulgularla başvuran hastaların hastane öncesi gecikme nedenlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prehospitalfactors which alters admissionof the patients to emergency department whith the symptoms of stroke
  1. Tez No: 163205
  2. Yazar: TANZER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRKAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut inme, Hastaneye başvuru zamanı, hastaneye başvuruda gecikme, Hastaneye başvuru durumları, Acute stroke, Delay, Hospital arrival, Stroke onset
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET İnme semptom veya bulguları ile acil servise başvuran hastaların başvuru zamanlarını etkileyen hastane öncesi faktörlerin değerlendirilmesi Dr. Tanzer Korkmaz Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı. Inciraltı / İZMİR [email protected] Giriş: İnme ( veya brain attack) beyin kan akımının çeşitli sebeplere bağlı olarak ani olarak kesilmesi ile ortaya çıkan ve nörolojik fonksiyon bozukluğuna yol açan bir sendromdur. İnme, özellikle gelişmiş ülkelerdeki en önemli sağlık sorunlarından biridir. Yeni geliştirilen tedaviler ve özellikle de riskli trombolitik tedavi seçeneği nedeniyle acil tedavi gerektiren bir hastalıktır. Hemen hemen tüm yeni geliştirilen ajanların, optimum faydalarının görülebilmesi için semptomların başlangıcından itibaren kısa bir süre içinde uygulanması gerekliliği vardır. Amaç: Amacımız Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine nörolojik semptomlarla başvuran hastaların ileri tetkik ve tedavilerinde önemli bir rolü olan hastane öncesi gecikme nedenlerinin neler olduklarını ve toplumumuzun inme konusundaki bilinç düzeyini araştırmaktı. Yöntem: Acil servise 6 ay süresince 18 yaş üstü nörolojik semptom veya bulgularla başvuran tüm hastalar çalışmaya alındı. Standart fizik ve nörolojik muayene sonucunda inme ön tanısı düşünülen hastaların ciddiyet skoru Modifıye Rankin Skalası ve Glasgow Koma Skalası ile belirlendi. Hastaların demografik özellikleri, sağlık güvencesi, kiminle yaşadığı, yaşadığı yer, ilk başvurduğu sağlık merkezi ve hangi araçları kullanarak geldikleri tespit edildi. Hastayı ilk gören doktor, hasta veya yakınlarının semptomların inme ile ilgili olduğunu anlayıp anlamadıkları, ek hastalıkları, GİA ve inme öyküsü, inme ile birliktelik gösteren semptom veya bulgular, bulgularının ilk olarak görüldüğü zaman (uyuyor iseler uyumaya başladıkları zaman) belirlendi Hastaneye üç saatten uzun sürede başvuran hastalara gecikme nedenleri açık uçlu sorular olarak soruldu. Hastaların hastaneye başvuru esnasındaki vital bulguları belirlendi. Bir ay sonra hastalara telofonla ulaşılarak Modifiye Rankin Skalası kriterleri sözel olarak soruldu, inme alt grup analizi, hastanede kalış süreleri ve bu süre içindeki maliyetleri tespit edildi. Ve bu parametreler ile hastaneye başvuru zamanları arasındaki ilişkinin analizi yapıldı.Bulgular: Nörolojik semptom veya bulgularla acil servise başvuran 186 hastanın yaş ortalaması 66.3 ± 14.26 (aralık 22-93) olarak bulundu. Başvuru merkezi hastanemiz acil servisi olan hastaların sayısı 117 (%62.9) idi ve başvuru zaman ortalaması 9.5 ± 14.5 saat bulundu. Hastaların % 44'ü (N=52) ilk üç saatte, %58.1'i (N=68) ilk altı saatte başvurmuştu. 96 (%51.6) hasta veya yakının inme semptom veya bulgularını tanıdığı 90'ının (%48.4) tanımadığı görüldü. Acil tıp asistanı veya uzmanı tarafından görülen (p=0.001), ailesi ile yaşayan (p=0.02), konuşma bozukluğu bulunan (p=0.002) ve 12.00- 24.00 saatleri arasında inme geçiren hastaların (p=0.03) anlamlı olarak ilk 3 saat içinde hastaneye başvurdukları görüldü. Geçmesini bekleyen veya hastaneye gelmek konusunda isteksiz olan (p=0.001) ve 24.00-06.00 saatleri arasında inme geçiren hastalar (Logistic Regression test p=0.06 OR=4.03) hastaneye daha geç olarak gelmektedirler. Prognozu (mRS skoru ile) üçten yüksek olan hastaların hastanede kaldıkları süre içindeki maliyeti daha yüksek bulundu (p=0.002). Tartışma: Toplumun inme semptomları ve risk faktörleri hakkındaki genel bilgi düzeyinin, erken başvuruyu belirleyen en önemli parametre olduğu düşünülür. Ancak akut inme olguları azımsanmayacak bir oranda ilk 6 saatte acil servise başvurmuşlardır. Bütün bunların ışığında toplumun hastalığı tanıması ve tedavi yaklaşımları ile fiziksel sakatlıkların önlenebileceği veya azaltılabileceği konusunda hızlı ve acil olarak eğitilmesi gerekliliği vardır. En az toplum eğitimi kadar, doktorlar dahil olmak üzere tüm sağlık personelinin eğitimi de gerekmektedir. Bu konuda yapılacak yeni organizasyonlara ve eğitim programlarının geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Summary Evaluation of the pre hospital factors which alters admission of the patients to emergency department with the symptoms of stroke Tanzer KORKMAZ M.D. University of Dokuz Eylul, Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine, İnciraltı/İZMİR [email protected] Background and Purpose: Stroke (brain attack) is a kind of sendrom results from any disease process that disrupts vascular blood flow to a distinct region of the brain. Stroke is still one of the major health problems already encountered in the developed countries. Stroke is such an emergent disease that needs to be treated promptly due to new developed and some thrombolytic treatment modalities. For the new drugs to be optimal curative, they should be used as soon as the symptoms appear. Our main aim is to evaluate prehospital delay factors that alters admission of the patients to our emergency department with the symptoms of stroke and the level of awareness of the public about stroke. Methods: For a six months period all the patients older than 18 years old and with some kind norologic symptoms were included into the study. As soon as the physical and norologic evaluation of the patients completed then the severity score of the them were calculated with modified Rankin Scala and Glasgow Coma Scala. We noted the following data at the same time: demographic properties of the patients, type of social security, with whom he or she is living with, location of the place already living, the type and the name of the medical center admitted and by which route and vehicle he/she admitted to the hospital. The patient was asked if himself/herself and or his/her relatives living with him/her and, physician who first took care of the patient understand the symptoms of stroke, accompanying diseases, the history of transient ischemic attack, the sign an symptoms accompanying stroke and the moment that the symptom was encountered (if he/she was sleep, the time he/she started sleeping). Some questions were asked to the patients about why he/she was late more than three hours to admit to the emergency department. Vital signs of the patients were noted on their chart at the time they were admitted. They were asked by phone about their mRS score criteria, after one month being discharged from the hospital. The whole parameters andrelation between the time of admitting hospital were analyzed. Stroke sub-group analysis and length of stay in the hospital, and the cost of their stay were analyzed. Results: A total of 186 patients were evaluated in this study. There were 88 women (%47.3) and 98 (%52.7) men; mean age was 66.3 ± 14.26 ( range: 22 to 93 years). 117 ( %62.9)) patients admitted to our hospital and mean arrival time was 9.5 ± 14.5 hours. 52 (44 %) patient arrived within three hours, 68 (58.1%) patients within six hours. While in 96 (51.6%) patients his/her or relatives perceived symptoms of stroke, 90 (48.4%) did not. The patients who were seen primarily by emergency resident or physician, living with his/her family, having disability of talking, the people experiencing stroke between 12:00-24:00 admitted to the hospital within 3 hours which appears to be statistically significant. On the other hand the patients who experienced the stroke between 00:01-06:00, and waited for a while for the symptoms to resolve or who does not want to admit immediately, were late when they were in the hospital. The hospital cost of the patients in which prognosis (modified Rankin Scala score) was more than three was higher at the same time. Conclusions: The main factor which alters the rate of the patients admission to the hospital in the least time is the level of the intelligence of the people about the symptoms of the stroke. A great portion of the patients admitted to the emergency department within six hours. By the way, the people must be widely trained about the complications of the disease and the early symptoms. Not only the people but the doctors and the medical stuff must be trained at the same time. We all need new organizations and training programs about this topic illness.