Erken aksiyal spondiloartropatilerde sakroiliak eklem manyetik resonans görüntülemesi ile sintigrafi, laboratuvar ve klinik değişkenlerin ilişkisi
- Tez No: 163240
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAMZE ALAYLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: erken aksiyal SpA, kontrastlı SİE MRG si, sintigrafi, ESH, CRP, BASDAİ V, Early axial SpA, contrast enhanced MRİ of SİJ, Scintigraphy, ESR, CRP, BASDAİ VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç:Bu çalışmanın amacı erken aksiyal spondiloartropatilerde (SpA) hastalık aktivitesinin belirlenmesinde manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) bulguları ile eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), c-reaktif protein (CRP) seviyeleri. Bath Ankilosing Spondilitis Disease Activity Index (BASDAİ) skoru ve sintigrafık bulgular arasındaki korelasyonu araştırmaktır. Metod: Çalışmaya ortalama yaşlan 32,67 (+/- 9,419) olan 30 (23erkek, 7 kadın) erken aksiyal SpA hastası katıldı. Hastaların ortalama enflamatuvar bel ağrısı öyküsü süresi 26,77 (+/- 12,686) aydı. MRG incelemesinde 28 hastada aktif sakroileitin 2 hastada ise kronik sakroileitin bulguları izlendi. Hastaların sakroiliak eklem (SİE) sintigrafıleri çekildi; ESR,CRP seviyeleri ölçüldü ve BASDAİ formu her hasta tarafından dolduruldu. Tüm görüntüleme tetkikleri 2 hafta içinde yapıldı. Bulgular: MRG ile tanı almış sakroileiti olan hastalarda hastalık aktivitesi parametrelerinin sensitivite, spesifıte ve (+) prediktif değerlerini hesapladık. Sintigrafi, ESH,CRP ve BASDAİ nin sensitivite değerleri sırasıyla %27,%50,%7İ,%60 olarak ; spesifıte değerleri sırasıyla %83,%100,%50, %100 olarak ; (+) prediktif değerleri ise sırasıyla %78,% 1 00,%95,% 1 00 olarak saptandı. MRG aktivite skoru açısından HLA B27(+) ve (-) hastalar arasında anlamlı fark yoktu.(p>0.05) Enflamatuvar bel ağrısının süresi ile MRG aktivite skoru arasında negatif bir ilişki saptandı(r:-0,48, p0,05) Sonuçlar: Sakroileitlerde hastalık aktivitesinin tespitinde sintigrafınin yüksek bir spesifıteye sahip olmadığını ve Romatoid Artritte (RA) hastalık aktivitesinin tayinindeki yüksek yararlılıklarının aksine ESH ve CRP ölçümlerinin SpA lerin takibinde sınırlı bir yerinin olduğunu saptadık. BASDAİ skoru ile MRG de aktivite skoru arasında anlamlı bir ilişki saptayamadık. SİE in MRG sinin erken aksiyal SpA lerin yalnız tanısında değil aynı zamanda hastalık aktivitesinin takibinde de değerli olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to determine whether magnetic resonance imaging (MRI) findings were correlated with erthrocyte sedimentation rate (ESR),c-reactive protein (CRP) levels, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity index (BASDAİ) scores and scintigraphic findings in determining the disease activity of early axial spondyloarthropathy (SpA). Materials aed Metdods: 30 early axial SpA patients (23 males, 7 females) with a median age of 32.67 (+/- 9,419) and a median duration of inflamatory low back pain 26.11 (+/- 12,686) months were included in the study. 28 patients had findings of active sacroiliitis and 2 had findings of chronic sacroiliitis (in MRI). Sacroiliac scintigraphies were performed ; ESR, CRP levels were measured and the patients answered the questionnaire BASDAİ. All imaging methods were performed within 2 weeks. Results: in patients with MRİ-diagnosed sacroiliitis the sensitivity, specificity and (+) predictive values of parametres of disease activity were determined. The sensitivity of scintigraphy, ESR, CRP and BASDAİ were %27,%50,%71,%60 respectively. The specificity of scintigraphy, ESR, CRP and BASDAİ were %83,%100,%50,%100 respectiveiy.The (+)- predictive value of scintigraphy, ESR, CRP and BASDAİ were %78,%100,%95,%100 respectively. The HLA B27(+) patients did not differ significantly from HLA B27(-) patients with regard to MRİ activity score. There was a negative, relation between duration of inflammatory back pain and activity score on MRİ.(r:-0.48, p 0.05) CoBctasioe: We found that scintigraphy is not highly specific for determining the activity of sacroiliitis. Despite their value in assessing the disease activity in Romatoid Arthritis (RA), ESR and CRP have limited value in SpA. We did not find a significant relationship between BASDAİ scores and MRİ scores. MRİ of sacroiliac joint (SİJ) is valuable not only in the diagnosis of sacroiliitis but also in assessment of the disease activity in patients with early- axial SpA.