Stres üriner inkontinans tedavisinde uygulanan pubovajinal fasyal sling ve vajinal wall sling operasyonlarının sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 163280
  2. Yazar: ERTAN KAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, sistosel, cerrahi, tedavi, Stres urinary incontinence, cystocell, surgery, treatment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET Sosyal, hijyenik problem haline gelen ve objektif olarak gösterilebilen stres üriner inkontinans detrusor kontraksiyonu veya mesanenin aşın distansiyonu olmaksızın, karın içindeki basınç artışına bağlı idrar kaçırmadır. Pubovajinal fasyal sling operasyonu uyguladığımız 38 hasta ile vajinal wall sling operasyonu uyguladığımız 58 hastanın sonuçlan karşılaştmldı. Pubovajinal fasyal sling operasyonu yapılan hastaların yaşlan 25 ile 80 yıl arasında değişmekte olup (ortalama 44.5 yıl), doğum sayısı 1-8 (ortalama 4.7) ve takip süresi 14-32 ay (ortalama 26.7 ay), operasyon süresi 30-70 dakika (ortalama 46 dakika) olup hiçbir hastada komplikasyon görülmedi. Üretral kateteri 3-10 gün sonra (ortalama 7.1 gün) çekilen hastalar, 3-10 gün (ortalama 6.5 gün) sonra taburcu edildi. Vajinal wall sling operasyonu yapılan 58 hastanın yaşlan 41 ile 71 arasında (ortalama 52.3 yıl) değişmekte, doğum sayısı 1-7 (ortalama 5.6) ve takip süresi 16-34 ay (ortalama 26 ay), operasyon süresi 30-70 dakika (ortalama 47.9 dakika) olup hiçbir hastada komplikasyon görülmedi. Üretral kateteri 3-10 gün sonra (ortalama 7.7 gün) çekilen hastalar, 3-10 gün (ortalama 7 gün) sonra taburcu edildi. înkontinans cerrahi tedavisinde uygulanan diğer yöntemlere göre komplikasyon oranı düşük olan pubovajinal fasyal sling ve vajinal wall sling operasyonlarının etkili bir yöntem olduğu ve cerrahi tedavide uygulanması gerektiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stress urinary incontinence, which can be demonstrated objectively, is " involuntary urine leakage due to the increase in intraabdominal pressure in the absence of detrusor contraction or bladder distention. It can be a social and hygene problem. In this study we compared the outcomes of 38 patients who underwent pubovaginal facial sling operation with 58 patients who underwent vaginal wall sling operation. The ages of the patients treated with pubovaginal facial sling ranged 25-80 years with a mean age of 44.5 years. These patients characteristics were as follows : number of giving births 1-8 (mean number 4.7), follow-up time 14-32 months ( mean time 26.7 month), operation time 30-70 minutes (mean time 46 minutes). None of the patients had a complication during the operation. Urethral catheterization period ranged 3-10 days (mean time 7.1 days) and the patients were discharged between 3-10 days, (mean time 6.5 days after operation). The ages of the patients treated with vaginal wall sling ranged 41-71 years with a mean age of 52.3 years. These patients characteristics were as follows : number of giving births 1-7 (mean number 5.6), follow-up time 16-34 months ( mean time 26 month), operation time 30-70 minutes (mean time 47.9 minutes). None of the patients had a complication during the operation. Urethral catheterization period ranged 3-10 days (mean time 7.7 days) and the patients were discharged between 3-10 days (mean time 7days after operation). We concluded that pubovaginal facial sling and vaginal wall sling operations were effective procedures with low complication rates compared with other procedures and should be used in incontinence surgery.