Stres üriner inkontinans tedavisinde Tension-Free Vaginal Tape operasyonu
Tension-Free Vaginal Taper operation in stress urinary incontinance treatment
  1. Tez No: 118353
  2. Yazar: İLKER ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT SOYUPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, mesane, stres üriner inkontinas, TVT operasyonu, ürodinamikler vıı, Complication, bladder, stress urinary incontinance, TVT operation, Urodynamics. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET STRES ÜRİNER İNKONTİNANS TEDAVİSİNDE TENSION-FREE VAGINAL TAPE OPERASYONU Sosyal, hijyenik problem haline gelen ve objektif olarak gösterilebilen stres üriner inkontinans, detrusor kontraksiyonu veya mesanenin aşın distansiyonu olmadan karın içi basıncının arttığı durumlarda istemsiz idrar kaçırmadır. TVT uyguladığımız 23 hastanın sonuçlarını yine merkezimizde daha önce yapılan pubovajinal sling 36, Gittes-Loughlin mesane boynu askı operasyonu 14 ve MMK prosedürü uygulanan 15 hastanın sonuçlan ile karşılaştırıldı. TVT yapılan hastaların yaş ortalaması 46.7 (33-68), doğum sayısı ortalama 3.6 (1-6), sezeryan ortalama 0.1 (0-1), kürtaj ve düşük oram ortalama 2.3 (0-13) ve takip süresi ortalama 10.8 ay (2-21) idi. Operasyon öncesi VLPP yapılan 23 hastanın 9'unda ortalama 97.8, 12'sinde ortalama 75.4 cmH2O vezikal basınçta idrar kaçağı saptandı. Operasyon süresi ortalama 44.6 dakika (20-155) olup hiçbir hastada komplikasyon görülmedi. Üretral kateteri ortalama 6.8 saat sonra (2-24) çekilen hastalar, ortalama 13.9 saat sonra (4-68) sonra taburcu edildi. Günlük aktivitelerine ortalama 2.4 gün sonra (1-7) sonra başlayan hastalar, iş yerlerinde çalışmaya ortalama 9.6 gün (7-30) sonra başladılar. TVT yapılan hasta grubunda operasyon süresi, üretral kateterin çekilme ve hastanede kalış süresi, günlük aktivite ve işe başlama zamanı, peroperatif komplikasyon görülme oranında diğer üç gruba göre istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. İnkontinans cerrahi tedavisinde uygulanan diğer prosedürlere göre komplikasyon oram düşük ve minimal invaziv yöntem olan TVT operasyonu, hastaların günlük aktiviteleri ve işine daha kısa sürede başlamasına imkan tanımaktadır. Bu çalışmamızda olgu sayışırım az ve takip süresinin uzun olmamasına rağmen, kadınlarda stres üriner inkontinansın cerrahi tedavisinde TVT tekniğinin etkili, basit ve güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TENSION-FREE VAGINAL TAPE OPERATION IN STRESS URINARY INCONTINANCE TREATMENT Stress urinary incontinance, which can be demonstrated objectively, is involuntary urine leakage due to the increase in intraabdominal pressure in the absence of detrussor contraction or bladder distention. It can become a social and hygene problem. We compared the outcome of 23 patients who underwent TVT procedure with those of 36 patients who previously had pubovaginal slings, 14 with Gittes-Loughlin bladder neck suspension operation and 15 who had MMK procedure. Mean age of the 23 TVT patients was 46.7 years (33-68 years), mean parity 3.6 (1-6), history of c- section 0.1 (0-1), dilatation+curetage (D+C) and miscarriage was 2.3 (0-13), and mean follow up time was 10.8 months (2-21 months). Among the patients with a pro-procedure VLPP, 9 had urine leakage at an average intravesical pressure of 97.8 cmE^O and 12 had at an average pressure of 75.4 cmtfeO. Average duration of TVT operation was 44.6 minutes (20-155 min) and there was no complication. Urethral catheters were removed at 6.8 hours (2-24 hrs) and patients were discharged at 13.9 hours (4-68 hrs). Daily activity was resumed on day 2.4 (1-7 days) and patients could return to work on day 9.6 (7-30 days) in the TVT group, there was statistically significant difference in length of operation, duration of urethral catheterization, hospitalisation and incidence of peroperative complications compared to the other groups. In the surgical treatment of incontinance, TVT is a minimally invasive procedure with a low incidence of complications compared to other methods; and it allows the patient to return back to daily activities and to work in a short period of time. Eventhough the number of cases and the follow-up time are limited in our study, we can state that TVT is an effective, easy to perform and dependable method in the surgical management of stress urinary incontinance in women.