Kliniğimizde 2015-2022 yılları arasında stres inkontinans tedavisinde uygulanan transobturator tape cerrahisinin etkinliği ve komplikasyonları
Effectiveness and complications of transobturator tape surgery performed in our clinic for the treatment of stress incontinence between 2015 and 2022
  1. Tez No: 929906
  2. Yazar: RETİBE GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞAN ÖZÇİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, stres üriner inkontinans, transobturator tape, komplikasyon, Urinary incontinence, stress urinary incontinence, transobturator tape, complications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Stres üriner inkontinansı (SÜİ) olan kadın hastalarda transobturator tape (TOT) operasyonunun etkinliğini, uygulanabilirliğini ve başarı oranını incelemek, intraoperatif ve postoperatif komplikasyon sıklığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya 2015-2022 yılları arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Üİ şikayeti ile başvuran ve SÜİ tanısı ile TOT operasyonu geçiren 100 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, operasyon tarihi, operasyon sonrası rezidü idrar volümü, operasyon sonrası mesh erezyon varlığı, dizüri durumu, kanama durumu, idrar retasyonu durumu, de neovo urge durumu, tekrar SÜİ yapılıp yapılmadığı, patoloji sonucu, geçirilmiş ürojinekolojik, jinekolojik ve diğer operasyon durumları geriye dönük olarak tarandı ve kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 52,9±9,8 yıl idi. Hastaların tamamında (%100) TOT cerrahisinin başarılı olduğu saptandı. Hastaların postop rezidü idrar ortalamaları 45,5±48,3 cc olarak bulundu. Hastaların 89'unda (%89,0)'inde postop rezidü idrar değerinin 100 cc'nin altı, 11'inde (%9,0) 100 cc ve üzerinde olduğu saptandı. Komplikasyon olarak 2 (%2,0) hastada meş erozyonu, 15 (%15,0) hastada de neovo urge inkontinansı, 6 (%6,0) hastada dizüri, 11 (%11,0) hastada ise geçici idrar retansiyonu saptandı. Meş erozyonu, de neovo urge inkontinansı, dizüri ve idrar retansiyonu gelişimi ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Hastaların operasyon sonrası postop rezidü idrar miktarı ile meş erozyonu, de neovo urge inkontinansı ve dizüri gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak, TOT cerrahisi yüksek başarı oranları ile SÜİ tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemidir. TOT cerrahisi kadın SÜİ tedavisinde yeni altın standart olma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the effectiveness, feasibility and success rate of transobturator tape (TOT) operation in female patients with stress urinary incontinence (SUI) and to determine the frequency of intraoperative and postoperative complications. Materials and Methods: Our study is a retrospective study. The study included 100 patients who applied to Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Hospital with a complaint of urinary incontinence and underwent TOT surgery with a diagnosis of SUI between 2015 and 2022. The patients' age, operation date, post-operative residual urine volume, presence of post-operative mesh erosion, dysuria, bleeding, urinary retention, de neovo urge, whether or not SUI was performed again, pathology result, previous urogynecological, gynecological and other operation conditions were scanned retrospectively and recorded. Results: The mean age of the patients was 52.9±9.8 years. TOT surgery was found to be successful in all patients (100%). The mean postoperative residual urine of the patients was found to be 45.5±48.3 cc. Postoperative residual urine value was found to be below 100 cc in 89 (89.0%) of the patients, and 100 cc or more in 11 (9.0%). As complications, mesh erosion was detected in 2 (2.0%) patients, de neovo urge incontinence in 15 (15.0%) patients, dysuria in 6 (6.0%) patients, and temporary urinary retention in 11 (11.0%) patients. There was no statistically significant relationship between age and the development of mesh erosion, de neovo urge incontinence, dysuria and urinary retention (p>0.05). There was no significant relationship between the amount of postoperative residual urine of the patients and the development of mesh erosion, de novo urge incontinence and dysuria (p>0.05). Conclusion: In conclusion, TOT surgery is an effective and reliable method in the treatment of SUI with high success rates. TOT surgery has the potential to become the new gold standard in the treatment of female SUI.