Konversiyon bozukluğunda I. ve II. eksen eş tanıları, ailesel işlevler ve çocukluk çağı yaşam olayları
Axis I and II diagnosis family funçtions and childnood events at conversion disorder
  1. Tez No: 163282
  2. Yazar: MUSTAFA ARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Konversiyon bozukluğu, eş tanı, ailesel işlevler, çocukluk çağı yaşam olayları 44
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET: Amaç: Çalışmanın amacı konversiyon bozukluğuna eşlik eden I. ve II. Eksen patolojilerini, ailesel işlevleri ve çocukluk çağı yaşam olaylarını araştırmak. Yöntem: DSM-IV tanı kriterlerine göre konversiyon bozukluğu tanısı konan 121 (96 kadın 25 erkek) hasta çalışma grubu olarak, majör depresif bozukluk tanısı konan 50 (31kadın 19 erkek) hasta kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. SCID I, SCID II, kısa fiziksel ve seksüel kötüye kullanım anketi (kfs), aile değerlendirme ölçeği (ADÖ), çocukluk çağı yaşam olayları ölçeği (ÇÖYÖ) uygulandı. Bulgular: Konversiyon bozukluğu hastalarının %32'si ev hanımı, %12'si işçi, %26'sı memur, %26'sı öğrenci idi. Hastaların %14'ü okuma yazma bilmiyor, %18,2'si ilkokul mezunu, %23,1'i lise mezunu, %29'u yüksekokul mezunu idi. Konversiyon bozukluğu olan hastaların 25 (%20,7)'i motor, 22 (%18,2)'si duyusal, 70 (%57,9)'ü konvülzon bayılma, 4 (%3,3)'ü karma alt tipte idi. Motor (x2= 10,47 p=0,001) ve konvülzon bayılma (x2=%6,17 p=0,01) alt tipleri istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde kadınlarda erkeklerden daha fazla idi. Konversiyon hastalarının toplam 91 'i (%75,2) eksen I'de eş tanı aldı. 64'ünde (%59,1) majör depresif bozukluk, 27 (%22,3)'sinde panik bozukluk, 8 (%6)'inde yaygın anksiyete bozukluğu, 8'inde (%6) distimik bozukluk, 6'sında (%4,9) obsesif kompulsif bozukluk saptandı. Kontrol grubunda eksen I'de toplam eş tanı alan hasta sayısı 26 (%52,0) idi. Eksen I de eş tanı alma oranı konversiyon bozukluğu grubunda istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde (x =7,439 p=0,006) kontrol grubundan daha yüksekti. Konversiyon bozukluğu olan hastaların toplam 83 'ü (%68,6) eksen II ek tanısı almıştı. Hastaların 39'u (%32,0) histrionik, 37'si (% 30,0) borderline, 11 'i (%9,1) bağımlı, 12'si (%10,0) çekingen, 12'si (%10,0) pasif agresif kişilik bozukluğu tanısı aldı. Kontrol grubunda eksen II' de eş tanı alan hasta sayısı toplam 20 (%40) idi. Kontrol grubunun 4'ü (%8,0) histrionik, 4'ü (%8,0) borderline kişilik bozukluğu tanısı aldı. Konversiyon bozukluğunda istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde; eksen II de eş tanı alan toplam hasta sayısı (x2= 12,078 p= 0,001), histrionik (x =8,612 p=0,003) ve borderline (x =10,640 p=0,001) kişilik bozukluğu eş tanısı alan kontrol grubundaki hasta sayısıdan daha fazla idi. Aile değerlendirme açısından bakıldığı zaman puanlar; konversiyon bozukluğunda problem çözme (t=3,70 p=0,00), iletişim (t=3,78 p=0,00), duygusal tepki (t=3,31 p=0,01) ve genel işlevlerde (t=2,38 p=0,02) istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde kontrol grubundan daha fazla idi. Çocukluk çağı yaşam olaylarında duygusal kötüye kullanım (t=7,701 p=0,00), fiziksel kötüye kullanım (t=5,067 p=0,00), cinsel kötüye kullanım (t=l,98 p=0,05) 43ve toplam puanlarda (t=7,026 p=0,00) aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde konversiyon bozukluğunda kontrol grubundan daha fazlaydı. Tartışma: Aile değerlendirme ölçeğinde konversiyon bozukluğunda problem çözme, iletişim, duygusal tepki ve genel işlevler önemli oranda bozulmaktadır. Bu da hastalığın oluşumunda ailesel dinamiklerin önemli olduğu, tedavide yönlendirici olabileceği tezini desteklemektedir. Hastalarda çocukluk çağı yaşam olayları açısından bakıldığında önemli oranda duygusal, fiziksel ve cinsel kötüye kullanım öyküsünün mevcudiyeti hastanın bilinç altındaki çatışmaların kaynağı ve çatışmaların çözülmesinin tedavideki önemi hakkında fikir vericidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Aim: The aim of the study is to search Axis I-II pathologies together with conversional disorder, family functions and childhood events. Method: According to the DSM-IV diagnose criteria, 121 patients ( 25 males, 96 females ), diagnosied as conversional disorder, were studied as patient studying group and 50 patients, ( 19 males, 3 1 females ) diagnosied as major depressive, studied as patient control group. SCID I, SCID II, Short pysical and sexual abusement questionaries (sps), family evaluation grades (feg), childhood events evaluations (cee) were applied. Findings: 32% of the patients with conversion disorder were housewives, 12% of them workers, 26% of them officers, 26% of them students. 14% of them were iliterate, 18,2% of them primary school graduates, 23,1% of them high school graduates and 29% of them university graduates. 25 (20,7%) patients with conversional disorder were in sub-motor type, 22 (18,2%) in sub-sensual one, 70 (57,9%) in sub-conversional faint one and 4 (3,3%) in sub-mixed one. The women had statiscally much more sub-motor (x2 =10,47% p=0,001) and sub-Conversional faint types (x2 = 6,17% p= 0,01) than the men did. 91 patients had equal diagnoses at Axis I. The symptom of Major depressive disorder were found in 64 (59,1%) patients, that of Panic disorder in 27 (22,3%) ones, that of Common Anxiety disorder in 8 (6%) ones, that of Distimic Disorder in 8 (6%) ones and that of Obsessive-Compulsive Disorder in 6 (4,9%) ones. In the control group, the number of the patients had equal diagnoses at Axix I was 26 (52,0%). The rate of having equal diagnoses at Axis I was statiscally more (x2 =7,439 p=0.006) than the control group. The total number of the patients with Conversional Disorder was 86 (68,6%). 39 (32,0%) patients with Conversional Disorder were diagnosed as Histrionic, 37 (30,0%) as Borderline, 11 (9,1%) as addicted, 12 (10,0%) as shy and 12 (10,0%) as passive agressive disordered. In the control group, the number of the patients had equal diagnoses at Axis II was 20 (40,0%). 4 (8 %) of the group were diagnosed as Histrionic, 4 (8%) as Borderline Personality Disorder. At Conversional Disorder, the total number of the patients (x =12,078 p= 0,001) had equal diagnose, at Axis II was statistically more meaningful than the number of the patients diagnosed as Histrionic (x2=8,612 p^OjOOS) and Borderline Personality Disorder (x2= 10,640 p =0,001). From the point of the view of 45the family evaluation grades, solving problems in conversional disorder group (t=3,70 p=0,00) in communication (t=3,78 p=0,00), in emotional reactions (t=3,31 p=0,01) and in the general functions (t=2,38 p=0,02) were statistically more meaningful than those in the control group In childhood events, emotionals abusements (t=7,701 p=0,00), pysical abusements (t=5,067 p=0,00), sexual abusement (t=l,98 p=0,05) and in total grades, the differences between Conversional Disorder were statistically more meaningful than in the control group. Discussion: In family evaluation grades, problem solving in conversional disorder, in communication, in emotional reaction and the genaral functions worsen to a greater degrees; and this support the thesis that family dynamic, which supports the thesis to be likely to be leading in the treatment of the illness in which the family dynamics are important. From the point of the view of the childhood events in patients life, the existing story of emotional,physical and sexual abusement in a great degree reveals the source of the conflicts in the sub-consciuous and gives idea about the importance in the treatment of solving the conflicts. Kny Wor/5 =. Conversion c/'satkAs*, cwjor^/c./ , ptn/ly fuAcAtao/^ 46