Konversiyon bozukluğu hastalarında yönetici işlevler ve disosiyatif belirtiler
Executive functions and dissociative symptoms in conversion disorder patients
- Tez No: 427159
- Danışmanlar: UZMAN NURHAN FISTIKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Konversiyon Bozukluğu, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Yönetici İşlevler, Disosiyasyon, Conversion Disorder, Wisconsin Card Sorting Test, Executive Functions, Dissociation Contact Address: [email protected]
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ: Konversiyon Bozukluğunda bilişsel performansın yetersiz olabileceğini saptayan çalışmalar bulunmaktadır. Araştırmamızda, Konversiyon Bozukluğu hastalarında Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) performansının sağlıklılara kıyasla kötü olacağı ve performans bozuldukça disosiyasyon, depresyon ve anksiyete ile ilgili belirtilerin şiddetinin artacağı hipotezi üzerine çalışılmıştır. Bu bağlamda, sosyodemografik ve klinik özellikler, yönetici işlevler, anksiyete ve depresyon düzeyleri, disosiyatif belirtilerinin şiddeti araştırılmış, birbirleriyle ilişkisi incelenmiştir. YÖNTEM: Çalışmaya, psikiyatri birimine başvuran 51 Konversiyon Bozukluğu tanılı hasta ile 49 herhangi eksen-I psikiyatrik rahatsızlığı olmayan sağlıklı kontrol alındı. Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) skorları 13, Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A) skorları 5 ve altında, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) skoru 21 ve üstünde olanlara WKET ve ölçekler uygulandı. Konversiyon Bozukluğu tanısı SCID-I ile konuldu. Araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış formla sosyodemografik veriler toplandı. Hasta ve kontrol grubundan elde edilen veriler karşılaştırıldı. BULGULAR: Konversiyon Bozukluğu hastalarının ve sağlıklı kontrollerin MoCA ve WKET puanları benzerdi (p>0.05) ancak HAM-D, HAM-A, DES puanları hasta grubunda anlamlı derecede yüksekti (p0,05). SONUÇ: Çalışmamızın bulgularına göre anksiyete ve depresyon düzeyi düşük Konversiyon Bozukluğu hastalarında yürütücü işlev bozukluğu olmadığı söylenebilir. Hasta ve kontrol grubu arasında WKET ve MoCA puanları açısından anlamlı fark saptanmazken HAM-D, HAM-A ve DES puanları hasta grubunda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Many studies indicates that cognitive performance may be inadequate in conversion disorder. In our study we hypothesized that the performance of Wisconsin Card Sorting Test (WCST) in conversion disorder patients will be worse than controls and the performance will be negatively correlated with increased severity of symptoms of depression, anxiety and dissociation. In this context, relationship of the executive functions, anxiety and depression levels, the severity of dissociative symptoms evaluated in patients with conversion disorder. METHOD: In this study, 51 conversion disorder patients admitted to outpatient psychiatry unit and 49 healthy without any Axis-I psychiatric disorder were enrolled. To those Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) scores of 13, Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) scores 5 and under, Montreal Cognitive Assessment Scale (MoCA) score of 21 and above WCST and other scales were given. Conversion disorder was diagnosed with SCID-I. Socio-demographic data was collected with semi-structured form developed by researchers. The data obtained from patients and control group were compared. RESULTS: The conversion disorder patients and healthy controls were similar in terms of MoCA and WCST scores (p>0.05) however the HAM-D, HAM-A, DES scores were significantly higher in patients group (p0.05). CONCLUSION: According to our findings, the patients with conversion disorder having lower levels of anxiety and depression showed no executive dysfunction. There was no significant difference in MoCA and WCST points of the Conversion Disorder patients and control group however we detected significantly higher HAM-D, HAM-A and DES scores in the patients' group.