Konversiyon bozukluğunda nöropsikolojik değerlendirme
Neuropsychological assessment in conversion disorder
  1. Tez No: 376981
  2. Yazar: SÜLEYMAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL ÇAM ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Konversiyon bozukluğu, nöropsikolojik testler, bilişsel işlevler, Conversion disorder, neuropsychological tests, cognitive functions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada konversiyon bozukluğu tanısı konan hastaların bilişsel işlevlerini araştırmak ve konversiyon bozukluğu dışında başka bir psikiyatrik rahatsızlığı olan hastalar (birinci kontrol) ile herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireylerin (ikinci kontrol) bilişsel işlevleri ile karşılaştırmak amaçlanmıştır.Çalışmamıza klinik görüşme sonucunda Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Yeniden Gözden Geçirilmiş Dördüncü Baskı (DSM-IV-TR) tanı ölçütlerine göre konversiyon bozukluğu tanısı ve mevcut olan diğer psikiyatrik eş tanıları olan 43 hasta, birinci kontrol grubuna konversiyon hasta grubundaki ek eş tanılara göre oluşturulan (konversiyon bozukluğu olmadığı belirlenen) 44 hasta, ikinci kontrol grubuna ise herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan 43 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Tıbbi Bilgi Formu verildi ve DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I; Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis Disorders), Nöropsikolojik Test Bataryası (Sayı Dizisi Öğrenme Testi, Sözel Bellek Süreçleri Testi, Wechsler Bellek Ölçeği, Stroop Renk Sözcük Enterferans Testi, Çizgi Yönünü Belirleme Testi, İşaretleme Testi) uygulandı.Çalışmamızın sonucunda konversiyon bozukluğu tanılı hasta grubunda, nöropsikolojik testlerle ölçülen bilişsel işlev performansının her iki kontrol grubuna oranla anlamlı derecede bozulmuş olduğu belirlendi. Bulgularımız, öğrenme ve bellek, yürütücü işlevler ve görsel-konumsal algı, dikkat işlevlerinde konversiyona özgü farklılıklara işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, a study group of 43 patients, diagnosed as conversion disorder and other psychiatric comorbidities according to DSM-IV-TR, the first control group of 44 patients (with no conversion disorder), whose diagnoses matched with the study group, and the second control group of 43 healthy subjects were included. All participants completed a sociodemographic questionnaire and were administered SCID-I and the neuropsychological test battery of six tests, including Serial Digit Learning Test, Auditory Verbal Learning Test, Wechsler Memory Scale, Stroop Color Word Interference Test, Benton Judgement of Line Orientation Test, Cancellation Test.In the present study, patients with conversion disorder demonstrated significantly lower neuropsychological performance than both control groups. Our results pointed out to differences in learning and memory, executive, visuo-spatial functions and attention, which seemed to be specific to conversion disorder.