Hem oksijenaz-1'in deneysel kolit üzerine etkileri
The effect of the hem oxygenase-1 in the experimental colitis
- Tez No: 163314
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: glutamin, TNBS kolit, apoptozis, NF-kB, hem oksijenaz, glutamine, TNBS colitis, apoptosis, NFk-B, hem oxygenase
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET HEM OKSİJENAZ-1'İN DENEYSEL KOLİT ÜZERİNE ETKİLERİ Ülseratif kolit kolon ve rektumu tutan etyolojisi tam olarak bilinmeyen inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Patogenezinden nötrofil infltrasyonunun yamsıra sitokin, araşidonik asit ve reaktif oksijen metabolitleri gibi proinflamatuar mediatörler sorumlu tutulmuştur. Çalışmamızda glutaminin deneysel kolit modellerinde; oksidatif hasar, apoptosis ve hemoksijenaz üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Denekler dört gruba ayrıldı. Grup 1 (n=8): TNBS kolit; Grup 2 (n=8): Glutamin (Sigma,USA) 1 g/kg/gün, TNBS uygulandığı gün itibariyle onbeş gün boyunca intragastrik gavajla verildi; Group 3 (n=8): onbeş gün boyunca lg/kg/gün glutamin intragastrik gavajla verildi; Grup 4 (n=8): izotonik solüsyon lcc/gün intrakolonik olarak sadece 1 kez verildi (sham kontrol grup). Oksidatif hasan gösterme amacıyla kolon dokularında myeloperoksidaz (MPO) aktivitesi, malondialdehid (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyesi, apoptozisi gösterme amacıyla ise kaspaz-3 aktivitesi ölçüldü. Tüm gruplarda hemoksijenaz- 1 ekspresyonu belirlendi. Makroskopik ve mikroskopik kolit skorlamalan yapıldı, ek olarak mukoza! inflamatuar yanıtın göstergesi olarak kabul edilen NF-kB ekspresyonu immünohistokimyasal metodla belirlendi. Kolit oluşturulan deneklerde kolonik MDA seviyesi kontrol grubuna gore anlamlı oranda yüksek bulundu. Glutamin verilen grupta ise kolit grubunla karşılaştırıldığında anlamlı düşme saptandı. Kolonik GSH seviyesi kolit grubunda kontrol grubuna oranla düşük bulunurken, glutamin verilen grupta kolit grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı yükselme saptandı. Kolonik kaspaz-3 seviyesi kolit grubunda kontrol grubuna oranla anlamlı yüksek bulundu, glutamin verilen grupta kolit grubuyla karşılaştırıldığında ise anlamlı düşme saptandı. Hemoksijenaz- 1 ekspresyonunun kolit grubunda arttığı bu artışın glutamin verilen grupta daha fazla olduğu saptandı. Kolit grubunda makroskobik ve mikroskobik kolit skorları kontrol grubuna oranla yüksek bulundu. Glutamin tedavisinin ise kolit skorlarım anlamlı oranda azalttığı belirlendi. NF-kB ekspresyonu kolit grubunda en yoğun iken glutamine tedavisinin bu ekspresyonu azalttığı belirlendiSonuç olarak elde edilen bulgular, glutaminin kolite bağlı mukozal hasarı azaltıcı etkisinin antienflamatuar, antiapoptotik ve hemoksijenaz ekspresyonunu arttıncı özelliğine bağlı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE HEM OXYGENASES IN THE EXPERIMENTAL COLITIS Ulcerative colitis is a multifactorial inflammatory disease of the colon and rectum with an unknown etiology. Many factors have been implicated in the pathogenesis of ulcerative colitis, such as neutrophil infiltration and overproduction of proinflammatory mediators including cytokines, arachidonate metabolites, and reactive oxygen metabolites. The present study was undertaken to investigate the effect of glutamine administration on oxidative damage and apoptosis of the trinitrobenzen sulfonic acid (TNBS) induced colitis. The rats were divided into four groups. Group 1 (n=8): TNBS colitis; Group 2 (n=8): Glutamine (Sigma,USA) lg/kg/day intragastric gavage for fifteen days in addition to TNBS ;Group 3 (n=8): glutamine alone lg/kg/day intragastric gavage for fifteen days; Group 4 (n=8): isotonic saline solution lcc/rat intrakolonik for one day(sham control group). Colonic myeloperoxidase (MPO) activities, malondialdehyde (MDA) levels and glutathione (GSH) levels are indicators of oxidative damage while caspase-3 activities reveal apoptosis degree of the colonic tissue. Hem oxygenase- 1 expression level of colon was determined. Macroscopic and microscopic colitis score was described. Also, NF-k expression level of colon was determined with immunohistochemisty methods to show mucosal inflammatory process. In all TNBS treated rats, colonic MPO activity and MDA levels were found to be increased significantly compared to sham group. Colonic MDA level was significantly lower in glutamine treatment group compared to TNBS treated rats The GSH levels of the colonic tissues were found to be significantly lower in TNBS treated rats when compared to sham group. Treatment with glutamine significantly increased the GSH levels compared to TNBS treated rats. The caspas-3 activity of the colonic tissues was found to be significantly higher in TNBS treated rats when compared to sham group. Treatment with glutamine significantly decreased the caspas-3 activity compared toTNBS treated rats. HO-1 expression was increased in comparison to sham group. Glutamine treatment was associated with increased HO-1 expression. In the TNBS treated rats, macroscopic and microscopic pathological score were found to be significantly higher when compared to sham group. Treatment with glutamine significantly decreased the pathological scores compared to TNBS treated rats. NF-kB positivity was strongest in the colon of animals in Group 1. Expression was decreased in the glutamine treatment group. These results imply the reduction in mucosal damage due to anti-inflammatory and anti- apoptotic effect, and induction of HO-1 activity of glutamine.