Mide kanserlerinin evrelemesinde bilgisayarlı tomografi ve dinamik kontrastlı MRG bulgularının önemi
The importance of CT and dynamic contrast enhanced MRI in the evaluation of the staging of gastric cancer
- Tez No: 163331
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMÜR ÖKTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Dinamik kontrastlı MRG, Mide Kanseri, Prognoz 70, Computerized tomography, Dynamic contrast enhanced MRI, Gastric cancer, Prognosis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda endoskopik biopsi ile mide kanseri tanısı alan 34 hasta çalışma kapsamına alındı.Tüm hastalar cerrahi girişim öncesi 7-10 günlük dönemde oral ve IV kontrastlı bilgisayarlı tomografi ve 15 hasta da dinamik manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirildi. 34 hastanın 14. tanesinde total ya da subtotal gastrektomi uygulanarak postoperatif histopatolojik bulgularla, 20 hastada ise palyatif amaçlı laparotomi esnasındaki bulgularla bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme bulguları TNM evreleme açısından karşılaştırıldı. BT incelemede hastalara oral kontrast madde verilerek midenin optimal distansiyonu sağlandı ve çekimin hemen öncesinde IV kontrast madde uygulandı. Lezyonun lokalizasyonuna göre hastalara supin, oblik ya da lateral pozisyonlarda, 5- 10 mm'lik intervaller kullanılarak kesitler alındı. Cerrahi öncesi BT tetkiki ile incelenmiş 1 5 hasta supin pozisyonda body-coil kullanılarak MRG tetkiki yapıldı. Hastalara inceleme öncesi 600-800 mi su oral yoldan verilerek mide distansiyonu sağlanıldı. Manyetik rezonans görüntülemede ilk etapta lezyonların lokalizasyon ve kontrastsız morfolojilerini tanımlamak amacıyla aksiyal planlı T1-Ağırlıklı spin eko, T2-Ağırlıklı spin eko görüntüler alındı. Bu sekanslardan sonra 0.2 mmol/kg kontrast madde en geç 10 sn içerisinde IV bolus şeklinde enjekte edildi. Postkontrast dönemde prekontrast dönem parametreleri kullanarak T1-Ağırlılı spin eko inceleme yapıldı. 2D fast low angle shot parametreleri kullanılarak aksiyal planda her biri yaklaşık 30 sn süren 11 seri çekimden oluşan dinamik inceleme gerçekleştirildi. Kontrast maddenin uygulaması ile akuzisyon eş 69zamanlı başlatıldı. Çekim sonrası post-kontrast görüntülerden pre-kontrast görüntüler çıkartılarak substraksiyon görüntüleri elde edildi. Çalışmamızda bilgisayarlı tomografi incelemede tüm T evreleri göz önüne alındığında doğruluk oranı %61.7 olarak saptanmıştır. Manyetik rezonans incelemede bu oran %73 olmuştur. Sonuçların mevcut çalışmalara oranla hafif derecede düşük olmasının en önemli sebebinin evre T1 tümörlerin belirlenememiş olması ve komşu organlara minimal invazyonların saptanamamış olmasıdır. Bizim çalışmamızda N evrelemede tutulan lenf nodu sayısı kriter alınmış olup BT ile tüm N evreleri göz önüne alındığında %44 doğruluk oranı saptandı. Manyetik rezonanas görüntüleme ile elde edilen doğruluk oranı %33'dür. Karaciğer metastazların belirlenmesinde bilgisayarlı tomografi ile elde edilen doğruluk oranı %97, peritoneal metastazlar için ise bu oran %89 oldu. Manyetik rezonans görüntüleme ile elde ettiğimiz doğruluk oranları sırası ile %93 ve %80 idi. Sonuç olarak; mide adenokarsinomu olan hastalarda Manyetik rezonans görüntülemenin T evreleme konusunda spiral bilgisayarlı tomografiye oranla belirgin üstünlüğü olduğu, bununla birlikte N evreleme konusunda bazı yetersizlikler olduğu görülmektedir. Metastatik lenf nodlarına ait daha uygun bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme kriterlerinin geliştirilmesinin gerekli olduğu görülmektedir. Günümüzde manyetik rezonans görüntülemenin mide tümörlerinin evrelemesinde bilgisayarlı tomografinin yerini tamamen alması mümkün görülmemektedir. Bununla birlikte, manyetik rezonans görüntüleme, çok planlı incelemeye olanak sağlaması ve çeşitli sekanslarda inceleme yapabilmesi nedeniyle mide kanserlerinin değerlendirilmesinde alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In our study 34 patients who had found gastric cancer with endoscopic biopsy were evaluated. All patients were evaluated with contrast enhanced computerized tomography and 15 of them were evaluated with contrast enhanced dynamic magnetic resonance imaging. Just before the computerized tomography examination oral contrast material was given to patients and IV contrast material was administrated. Scanning was performed with 5-10 mm intervals in supine, oblique and prone positions with respect to the localization of the lesion. 15 patients who were evaluated with contrast-enhenced computerized tomography before were evaluated with contrast-enhanced dynamic magnetic resonance imaging. Before the examination 600-800 ml. tap water was given to the patients orally for adequate distantion of stomach. Firstly, patients were evaluated with T1 -weighted spin echo and T2-weighted spin echo sequances to determine the localization and morphology of the tumor. After giving 0,2 mmol/kg IV contrast material in 10 seconds patients were evaluated with T1 -weighted spin echo images. Dynamic scanning was performed with 2D fast low angle shot parameters in axial section in 30 seconds with 11 images. After scanninc subtraction images were calibrated. In our study, diagnostic accuracy of computerized tomography in T staging is %61 ,7 and magnetic resonance imaging is %73. Our results are slightly lower than the results reported on litereature. The most important cause of this is the nondetection of the invasion of the adjacent organs in T1 stage tumors. In N staging , we evaluated the number of the affected lymph nodes as the diagnostic criteria. Diagnostic accuracy of computerized tomography in N staging was %44 and magnetic resonance imaging was %33. In detecting liver metastasis with computerized tomography the diagnostic accuracy was %97 and in peritoneal metastasis was %89. The diagnostic accuracy of magnetic resonance imaging in this subjects was %93 and %80. In conclusion; from our results, magnetic resonance imaging was superior to computerized tomography in T staging of gastric adenocarcinomas but in N staging both imaging modalities have some limitations. Further studies in search of a proper computerized tomography and magnetic resonance imaging criterion in detecting metastasis will be needed. We don't think that magnetic resonance imaging can completely replace computerized tomography in staging gastric carcinomas at the present time. However, magnetic resonance imaging can be potantially useful as an alternative method of staging gastric cancer in that it provides multiplanar images and various pulse sequences.