Mide kanserlerinin evrelendirilmesinde multidedektör BT'nin etkinliği, operasyon sonuçları ile karşılaştırma
Comparison of efficacy of MDCT with respect to oparation result in gastric cancer staging
  1. Tez No: 266811
  2. Yazar: ERKAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR AKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: mide kanseri, evreleme, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, ince kesit, MPR, hidro-BT, invazyon, Gastric carcinoma, staging, multidedector computed tomography, thin slices, MPR, hydro-CT, invasion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada mide kanserli hastaların cerrahi öncesi evrelemsinde ince kesit multidedektör bilgisayarlı tomografinin (BT) rolü ve patolojik sonuçlarla korelasyonu araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak mide kanseri tanısı almış ve cerrahisi planlanmış olan 44 hastaya evreleme amaçlı multidedektör BT cihazı ile hidro BT tekniği kullanılarak abdominopelvik BT görüntüleme gerçekleştirildi. Çekim parametreleri; voltaj 120 kV, akım 300 mA, kolimasyon 64x0,5 mm, rotasyon zamanı 0,5 saniye, pitch faktörü 0,83 idi. Kesit kalınlığı 0,5mm ve rekonstrüksiyon intervali 0,5 mm olarak uygulandı. Görüntüler iki radyolog tarafından görüş birliğine varılarak değerlendirildi. Bulgular ameliyat ve patoloji raporlarıyla doğruluk, duyarlılık ve seçicilik yönünden karşılaştırıldı.Bulgular: 44 mide kanseri olgusundan 6'sı (%14) inop., 30'u (%68) ileri evre ve 8'i (%18) erken evre mide kanseri olarak tespit edildi. Primer tümörü tanıma oranı %95 (44'te 42), mide kanseri invazyon derinliğini ve serozal tutulumu saptamadaki genel doğruluk oranı sırası ile %84 ve%95, lenf nodu evrelemesinde genel doğruluk oranı %71 (38'de 27)' dir.Sonuçlar: Multidedektör BT'de hidro BT tekniği ile tümör evrelemesinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. Tümörün z- eksenindeki uzanımının değerlendirilmesinde MPR görüntüler çok yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study the role of thin-slice multidedector ct in preoperative patients with gastric carcinoma was investigated and outcomes were compared with patologic results.Materials and methods: 44 patients with histopathologically proven gastric carcinoma have been examined by abdominopelvic MDCT using ?hydro-ct? technique. Examination parameters were as follows: Voltage:120kV, current: 300mA, collimation: 64x 0.5mm, rotation time: 0.5 s, pitch:0.83, slice thickness 0.5mm and reconstruction interval 0.5mm.The images were evaluated by two radiologists with consensus. Findings were compared with operation results with respect to accuracy, sensitivity and selectivity.Findings: 6 out of 44 gastric carcinoma patients (14%) were found as inoparable, 30 out of 44 patients (68%) were found in advanced stage, 8 of them (18%) were found in early stage disease. The diagnostic accuracy of recognizing the primary tumor was 95 % (42 /44) and the general diagnostic accuracy rates in inavsion depth and serozal involvement were 84% and 95 % respectively. General diagnostic accuracy rate in lymph node staging was 71 % (27 out of 38 patients) .Results: Using MDCT, tumor staging in gastric carcinoma statistically significant results were obtained. For evaluation of the z-axis extent of the tumors, MPR images may be very helpful.