Üniversite çağındaki ergenlerin cinsel bilgi tutum ve davranışları
Knowledge, behavior, and attitudes of adolescents at the age of lisence education on sexuality
- Tez No: 163332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Cinsel davranış, Cinsel partner, Cinsel ilişki, Aile planlaması, Adolescent, Sexual behavior, Sexual partners, Sexual intercourse, Family planning 1
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Cinsellik, gelecekteki yaşamı da etkileyebilen, ergenlik çağının önemli sağlık konularındandır. Türkiye'de cinsellik, başka birçok ülkede olduğu gibi üstü kapalı bir konu olarak kalmıştır ve bu konuda yeterli eğitim, hizmet ve araştırma yoktur. Bu araştırmada, üniversite çağındaki ergenlerin cinsel bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenerek, ergen sağlığıyla ilgili önerilerde bulunmamızı sağlayacak analizlerin yapılması amaçlanmıştır. Trakya Üniversitesi'ne 2001-2004 yıllan arasında kayıt yaptıran öğrencilerden, 17237 kişiye, demografik özellikler, cinsellik ve aile planlaması ile ilgili bilgi düzeylerini ve cinsel tutum ve davranışlarını sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, ergenlerin %27,8'inin cinsel deneyime sahip olduğu (erkeklerin %49,2'si, kızların %3,2'si), cinsel deneyim oranlarının ilk yıllarda arttığı ve daha sonra sabit seyrettiği görülmüştür. Ergenlerin çoğunluğunun, ilk cinsel deneyimlerini 17 yaş ve altında yaşadıkları görülmüştür ve çoklu cinsel partneri olanların yıllar içerisinde arttığı saptanmıştır. Üniversite çağındaki ergenlerin, çoğunluğunun hiçbir aile planlaması yöntemi bilmediği, diğer yandan tamamına yakınının bilgi almak için istekli olduğu görülmüştür. Bu araştırma, üniversite çağındaki ergenlerin cinsel profillerini ortaya koymuştur, özellikle erkekler, çoklu cinsel partner ve korunmasız cinsel ilişki açısından oldukça büyük bir risk altındadır. Yaş, mezun olunan lise ve coğrafi kökene göre bu risk değişmektedir. Bu bilgiler ışığında, ergenlerin cinsellik ve cinsel riskler konusunda bilgilendirilmeleri için acil bir eylem planının gerektiği anlaşılmaktadır. Bu planın oluşturulması ve uygulanmasında, 139birinci basamak çalışanlarıyla birlikte politikacılar, okul yöneticileri ve öğretmenler, öğrenci aileleri ve öğrenciler görev almalıdır. Bu araştırmanın birikimleri de kullanılarak, bütün ülkeyi temsil gücünde olan çok merkezli ve periyodik olarak yenilenen araştırmalar başlatılmalıdır. Ancak bu şekilde ergenlerin sağlık riskleri ortaya konabilir ve gerektiğinde zaman kaybetmeden aksiyona geçilebilir. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı toplum ancak sağlıklı gençlerle sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Sexuality is one of the most important health issues of adolescents with possible impact on future life. Like in many other countries sexuality has remained a hidden area in Turkey; education, health services, and research in this area is limited. This study aimed to investigate the sexuality-related knowledge, behavior, and attitudes of adolescents at the age of university education. A questionnaire was applied to 17237 students applying to Trakya University between 2001 and 2004. Questions were asked on demographic features, knowledge on sexuality and family planning, and attitudes and behaviors related with sexuality. The study revealed a 27.8% sexual intercourse experience among the participants (males 49.2%, females 27.8%) which increased during the first years and reached a plateau thereafter. Majority of the adolescents had their sexual experience at the age of 17 or below and the percentage of adolescents with multiple sexual partners increased with time. Almost all participants were willing to learn, though most of them did not know any family planning methods. This study demonstrates the current sexual profiles of adolescents at the age of license education. Especially boys are prone to significant risk due to multiple sexual partners and unprotected intercourse. This risk changes with age, type of high school graduated, and geographical origin. At the light of this knowledge, it is clear that there is an urgent need to 141make an action plan to educate adolescents in sexuality and sexual risks. Together with primary health care providers, politicians, school managers, teachers, families, and students should participate in the development of this plan. Using the experiences of this study, further multicentric studies should be conducted with a broader sample representative for the whole country. Only in this way, the health risks of adolescents can be monitored with high precision and action can be taken at the right moment. It should be kept in mind that a health population can only be achieved with healthy adolescents.